Mam sygnał sinusoidalny - prawie.
Hce wyznaczyc zawartosc %, częstotliowość oraz amplitude poczczegolnych harmonicznych. Kozystam z tego spectrum.vi aorak kilku innych ale wyznacza % THD.TO za mało
Harmoniczne
sprawa nie jest trudna, bierzesz bloczek FFT ale ten ktory oblicza amplitude i faze i wlasciwie wszystko co Ci trzeba. funkcja ta zwraca tablice, ktora zawiera amplitudy harmonicznych i ich katy. harmoniczne sa liczone z odpowiednia rozdzielczaosci: np. jesli masz sygnal ktory trwa 200ml (10 okresow dla sygnalu 50hz) rozdzielczosc wynosci 1/200ms=5Hz. oznacza to ze dopiero na 10 miejscu w tablicy (10*5Hz) bedzie harmoniczna o f=50Hz. Wartosci te sa wartosciami srednimi wiec mozna przeskalowac na skuteczne (razy pierwiastek z dwoch)
tu nie ma co wysylac....
Analyze--->waveform meeasurements--->FFT (MAG-Phase) podajesz na wejscie Twoj zmierzony sygnal na wyjscie dajesz graph, ustawiasz zeby byl wykres slupkowy i po sprawie, albo klikasz na wyjscie i dajesz zeby utworzyl indicator, to bedziesz mial w postaci tabelarycznej.
pozdrawiam
Analyze--->waveform meeasurements--->FFT (MAG-Phase) podajesz na wejscie Twoj zmierzony sygnal na wyjscie dajesz graph, ustawiasz zeby byl wykres slupkowy i po sprawie, albo klikasz na wyjscie i dajesz zeby utworzyl indicator, to bedziesz mial w postaci tabelarycznej.
pozdrawiam
Re: Harmoniczne
A co jezeli zamiast FFT(MAG_PHASE) uzyje FFT (RE IM).To tez sż wartości skuteczne i rozbić je mozna prze unbndle i wyciaganc interesujace wartosci.?????
A co z oknem w FFT. Ja mam przebieg sin o f=50Hz obcinam go do 1 okresu wiec do 20ms i jak do tego dostosowac okno( jak 2 okresy to jakie okno i tak dalej)
dzieki za odpowiedź
A co z oknem w FFT. Ja mam przebieg sin o f=50Hz obcinam go do 1 okresu wiec do 20ms i jak do tego dostosowac okno( jak 2 okresy to jakie okno i tak dalej)
dzieki za odpowiedź
Re: Harmoniczne
jesli uzyjesz RE i iIM to otrzymasz tylko i wylacznie amplitudy czesci rzeczywistej i urojonej a nie o to chodzi,
zeby otrzymac amplitide calego widma bedziesz musial podniesc do kwadratu czesc rzeczywista i urojona potem je dodac i wyciagnac z tego pierwiastek kwadratowy. I tak dla kazdej z harmonicznych osobno, wiec jest tu zbyt duzo roboty i lepiej zastosowac ten bloczek z faza i amplituda.
Jesli chodzi o okno czasowe to dla sygnlu 50Hz okres wynosi 20ms. rozdzielczost transformaty wynosi zawsze 1/(okno czasowe) czyli w tym przypadku 50Hz oznacza to ze przy tak krotkimn oknie czasowym bloczek wykryje tylko skladowa stala sygnalu (0Hz) i skladowa podstawowa czyli %50Hz.
Normy podaja ze do analizy harmonicznej nalezy zastosowac conajmniej 10 okresow. Czyli musisz sygnal obciac do 200ms. w tym przypadku rozdzielczosc wynosi 5hz a wiec bloczek poda Ci harmoniczne co 5hz
mam nadzieje ze kumasz o co chodzi.
pozdrawiam
zeby otrzymac amplitide calego widma bedziesz musial podniesc do kwadratu czesc rzeczywista i urojona potem je dodac i wyciagnac z tego pierwiastek kwadratowy. I tak dla kazdej z harmonicznych osobno, wiec jest tu zbyt duzo roboty i lepiej zastosowac ten bloczek z faza i amplituda.
Jesli chodzi o okno czasowe to dla sygnlu 50Hz okres wynosi 20ms. rozdzielczost transformaty wynosi zawsze 1/(okno czasowe) czyli w tym przypadku 50Hz oznacza to ze przy tak krotkimn oknie czasowym bloczek wykryje tylko skladowa stala sygnalu (0Hz) i skladowa podstawowa czyli %50Hz.
Normy podaja ze do analizy harmonicznej nalezy zastosowac conajmniej 10 okresow. Czyli musisz sygnal obciac do 200ms. w tym przypadku rozdzielczosc wynosi 5hz a wiec bloczek poda Ci harmoniczne co 5hz
mam nadzieje ze kumasz o co chodzi.
pozdrawiam