AVR-RS232-Labview 8.5 [początkujący]

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
dawid512
Kontakt:

AVR-RS232-Labview 8.5 [początkujący]

Post autor: dawid512 »

Witam wszystkich forumowiczów.

Na codzien zajmuje sie programowaniem uc z rodziny AVR.
Odrazu dodam że w LV jestem zielony i dlatego prosze o pomoc.

Mianowicie znalazlem w przykladach aplikacje dzieki ktorej lacze sie z prockiem przez RS232. Wszystko dziala i jest OK ale mam inny problem.
Procek wysyla przez RS'a dane po wpisaniu odpowiedniej komendy do terminala.

Dokladnie to wysyla mi temperature odczytana z czujnika.
Teraz pytanie dla was: co musze zrobic aby temperatura byla ukazywana na tym termometrze ktory jest w LV?Probowalem jakos sobie poradzic ale natrafilem na taki blad ze dane otrzymane z rs'a sa w postaci String a termometr potrzebuje pewnie byte. Jak sie z tym uporac?

Nastepny problem: czy da sie zrobic cos takiego a zeby LV wysylal mi przez RS'a ustalona wczesniej komende np po nacisnieciu jakiegos buttona lub automatycznie co jakis czas?

Przepraszam ze pisze nie profesionalnie ale jak już wspomniałem w LV jestem zielony.

Pozdrawiam Dawid.
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: AVR-RS232-Labview 8.5 [początkujący]

Post autor: wino »

http://labview.pl/Content/pid=17.html tu znajdziesz odpowiedź na drugie pytanie
co do pierwszego to zapoznaj sie z bloczkami z palety String-->String/Number Conversion. Znajdziesz tam bloczki zamieniające stringa na liczbę, która można wyświetlić na temometrze.
pzdr
Ostatnio zmieniony 17 lut 2008 11:56 przez wino, łącznie zmieniany 1 raz.
dawid512
Kontakt:

Re: AVR-RS232-Labview 8.5 [początkujący]

Post autor: dawid512 »

Wielkie dzieki za podpowiedz. Udalo mi sie zamienic stringa na liczbe i powiazac z termometrem. Z drugim problemem juz nie bardzo wiem jak sobie poradzic. Musze zrobic cos takiego: po kliknieciu na np jakis wlacznik LV ma wysylac odpowidnia komende za pomoca RS'a do urzadzenia zewnetrznego. Musze takze zrobic cos takiego a zeby automatycznie LV wysylal jakas komende przez RS'a i odbieral dane liczbowe z urzadzenia zew. i wyswietlał je na np termometrze. Ma to dzialac jak cos w rodzaju select case. Dokladnie tak: np co 1s LV wysyla odpowiednia komende przez RS'a i odczytuje dane liczbowe ktore wyswietla na termometrze. Co 1.5s LV ma robic to samo tyle ze ma wysylac inna komende. Jak sie z tym najprosciej uporac?

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ