Witam serdecznie wszystkich.
Jestem początkującym użytkownikiem LV i mam w tym środowisku wykonać pracę maristerską. (posiadam LV 8.2 chyba z wszystkimi możliwymi dodatkami na licencji studenckiej/uczelnianej oraz kartę NI 6230)
Problem jest następujący:
Mam stalową belką z umieszczonymi na niej 4-ma elementami piezoelektrycznymi. Dwa z nich służyć mają do rejestracji drgań w 2 punktach belki i na przeciwko nich są kolejne 2 służące jako aktywatory. Wymuszenie drgań belki będzie niezależne od użytkownika aplikacji i będzie to szum biały.
Celem pracy jest redukcja drgań owej belki (z zastosowaniem regulatora PID).
Jeżeli ktoś był by na tyle uprzejmy to bardzo bym prosił o wszelką pomoc w realizacji tej aplikacji. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie, pomysły, wskazówki, materiały itd.
Z GÓRY DZIÄ
praca magisterska w LV 8.2 - POMOCY (tłumienie drgań belki s
Ostatnio zmieniony 03 sty 2008 06:23 przez jacek_81, łącznie zmieniany 4 razy.
Jacek
praca magisterska w LV 8.2 - POMOCY
Nie jestem pewien z której uczelni jesteś, ale: - na AGH już w styczniu będzie (w zasadzie jest) LabVIEW8.5 - na stronach NI warto zaglądnąć : tutaj (Controls Tutorials for LabVIEW) oraz tutaj (PID Control) i tutaj (Introduction to LabVIEW in 3 Hours for Control Design and Simulation)
TYTUŁEM UZUPEŁNIENIA Zacznij od podstaw.
Na forum kilkakrotnie pojawiały sie pytania i odpowiedzi na temat początków w LabVIEW. Warto zacząc na przykład od LabVIEW Graphical Programming Course. Resztę potzrebnych injformacji znajdziesz na forum (opcja Szukaj)
TYTUŁEM UZUPEŁNIENIA Zacznij od podstaw.
Na forum kilkakrotnie pojawiały sie pytania i odpowiedzi na temat początków w LabVIEW. Warto zacząc na przykład od LabVIEW Graphical Programming Course. Resztę potzrebnych injformacji znajdziesz na forum (opcja Szukaj)
Ostatnio zmieniony 02 sty 2008 22:10 przez Mikrobi, łącznie zmieniany 2 razy.
Mikrobi skąd wiedziałeś że właśnie z AGH jestem 
Z tego co mi wiadomo to na moim wydziale (Inżynieria Mechaniczne i Robotyka) dopiero od niedawna jest obecny LV 8.2 a o wersji 8.5 jeszcze nie słyszałem żeby miała być. Może na jakimś innym wydziale jej faktycznie używają.
Dziękuję za linki i już na nie zobaczę. Poczytam, potestuję i będę pytał dalej

Z tego co mi wiadomo to na moim wydziale (Inżynieria Mechaniczne i Robotyka) dopiero od niedawna jest obecny LV 8.2 a o wersji 8.5 jeszcze nie słyszałem żeby miała być. Może na jakimś innym wydziale jej faktycznie używają.
Dziękuję za linki i już na nie zobaczę. Poczytam, potestuję i będę pytał dalej

Jacek