automatyczne wykrywanie portu

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
fenix

Post autor: fenix »

Witam wszystkich.
Mam takie pytanie. Moze ktos juz sie zetknal z podobnym problemem i bedzie mogl mi pomoc. Czy jest jakas mozliwosc, aby mozna bylo rozpoznac automatycznie port COM do ktorego podpiete zostalo konkretne urzadzenie? Np. po informacji zawartej we własciwosciach portu - Lokalizacja (tak byloby mi najlepiej)?
LV 8.2

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Hm... pomysł ciekawy.
COM zasadniczo jest pasywny (...tak mi się wydaje).
Jesli urządzenie jest zgodne z SCPI można wysłac na kolejne COMy string "*IDN?".

....pytanie: "co jeszcze" ?
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
fenix

Niestety *IDN? nie dziala w tym przypadku:(
Moj problem wzial sie stad, ze mam urzadzenie podpiete pod USB ale te USB w nim jest tak zrobione ze jest symulowane przez polaczenie szeregowe (nie mam wplywu na takie rozwiazanie) wiec dodatkowo musze wybierac odpowiedniego dodatkowego COMa ktory sie pojawia zaraz po podlaczeniu tego urzadzenia. Dlatego chce to zrobic tak, aby automatycznie pojawiajacy sie port byl wykrywany bo tak troche dziwnie i smiesznie jest, aby osoba podlaczajaca te urzadzenie pod USB musiala nastawiac jeszcze odpowiedniego COMa.
Dlatego jestem ciekawy czy po wlasciwosciach portu nie mozna dojsc do tego ktory to, bo tam akurat pojawia sie informacja z nazwa tego urzadzenia. Moze ktos ma jeszcze jakis pomysl jak to mozna zrobic?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

No to pozostaje monitorowanie poirtów przez VIsA tak jak pokazal Rumcajs
Zmienia sie liczba portów (zwiekszy) : pojawił się nowy.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: automatyczne wykrywanie portu

Post autor: vugie »

Można też monitorować USB w poszukiwaniu konkretnego Vendor ID czy czego tam. Wtedy port można sprawdzić przez standardowe biblioteki Windows.
Awatar użytkownika
fenix

Monitorowanie w taki sposob jak pisze Mikrobi byloby dobre gdyby urzadzenie bylo wlaczane zawsze przed programem i potem w trakcie jego dzialania pojawial sie nowy port. W przypadku gdy program zostanie wlaczony pozniej niz urzadzenie port bedzie juz istnial i nie bedzie mozna ustalic czy liczba portow sie zwiekszyla.

A co to jest Vendor ID? I jak to sprawdzic spod LV ?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2007 13:34 przez fenix, łącznie zmieniany 1 raz.
rob_ak

Re: automatyczne wykrywanie portu

Post autor: rob_ak »

Ja bym po prostu spróbował wysłać jakąś komende na którą urządzenie zwróci okresloną wartość.
Wtedy tym sposobem skanowałbym porty (oczywiście potem je zamykając) czekając aż na którymś uzyskam daną wartość.
W ten sposób dodatkowo bym wiedział że dane urządzenie jest gotowe do transmisji
ODPOWIEDZ