Problem z zapamiętaniem zmiennej.
Mam pytanko. Jak zapamiętać jedną liczbę by później użyć jej do obliczeń? Zrobiłem przerzutnik set reset do wrzucania, ale za bardzo nie wiem jak zapamiętać liczbę tylko raz. Potrzebna mi jest ta liczba, jako stała do obliczeń.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2007 08:56 przez Maro_009, łącznie zmieniany 1 raz.
Zmienna ta jest liczbą zmienno przecinkową SGL. Chcem zrobić taki zatrzask ze wpisuje ta liczbe i ona jest. A potem ją zeruję.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Problem z zapamiętaniem zmiennej.
Takie zapamiętanie powinieneś zrobić wewnątrz eventu "Value change" obsługującego przycisk, którym chcesz zapamiętywać. (Jeśli nie wiesz o czym mowa zamieść swój kod.) We wspomnianej ramce eventu wpisujesz wartość do np. kontrolki, do której w innym miejscu programu dobierasz się poprzez zmienną lokalną.
Pozdrawiam :]
Pozdrawiam :]
Jogurt_owocowy u góry jest diagram. Chcem zapamiętać powiedzmy liczbę z suwaka. Która się ciagle zmienia. W aplikacji to będzie zmieniające się napięcie , chcem zapamiętac jedną wartość tego napięcia a potem urzyć jako stałą zmienno przecinkową do wymnożenia z innymi wartościami.
Nie mam pojęcia z tymi eventami jak coś. Tą wartość chcem zapamiętywać i zerować innym przyciskiem.
- jogurt_owocowy
Ponieważ sens działania Twojego programu nie jest dla mnie jasny zakładam takie coś: Jest suwak i przycisk. Naciśnięcie przycisku powoduje zapamiętanie stanu suwaka. Tak "na gębę" (nie najlepsze) rozwiązanie wygląda tak:
1. Klikasz prawym klawiszem na brzegu pętli while "Add Shift Register" 2. Przycisk (o akcji mechanicznej Latch) dołączasz do selektora Case'a 3. Z lewego terminala Shift Registera ciągniesz drut do Case'a i tworzysz tunel wejściowy; z prawego terminala Shift Registera analogicznie tworzysz tunel wyjściowy z Case'a. (Tunele to po prostu te kwadraty na brzegu Case'a).
Teraz wnętrze Case'a: 4. W ramce False łączysz tunel wejściowy z wyjściowym 5. W ramce True wejściowy olewasz, a do wyjściowego dołączasz Slide (może być w środku Case'a, może być na zewnątrz)
Z Case'a wychodzi zawsze wartość zatrzaśnięta z suwaka przy ostatnim naciśnięciu przycisku.
Uff... A wystarczyłby jeden obrazek (nie mogę teraz zrobić). Przy takich postach cała potęga graficznego programowania jawi mi się z całą jasnością ;)
Pzdr
1. Klikasz prawym klawiszem na brzegu pętli while "Add Shift Register" 2. Przycisk (o akcji mechanicznej Latch) dołączasz do selektora Case'a 3. Z lewego terminala Shift Registera ciągniesz drut do Case'a i tworzysz tunel wejściowy; z prawego terminala Shift Registera analogicznie tworzysz tunel wyjściowy z Case'a. (Tunele to po prostu te kwadraty na brzegu Case'a).
Teraz wnętrze Case'a: 4. W ramce False łączysz tunel wejściowy z wyjściowym 5. W ramce True wejściowy olewasz, a do wyjściowego dołączasz Slide (może być w środku Case'a, może być na zewnątrz)
Z Case'a wychodzi zawsze wartość zatrzaśnięta z suwaka przy ostatnim naciśnięciu przycisku.
Uff... A wystarczyłby jeden obrazek (nie mogę teraz zrobić). Przy takich postach cała potęga graficznego programowania jawi mi się z całą jasnością ;)
Pzdr
Jogurt suwak to przyklad danych.W rzeczywistości jest to wartość napięcia z karty pomiarowej.
- jogurt_owocowy
W rzeczywistości dołączysz sobie zamiast suwaka co tam zechcesz.
Działa to co napisałeś
Sprawdze zaraz z wyjściem z karty.Thx za pomoc.