Witam
Mam pytanie odnosnie dopisywania danych do juz istniejacych w pliku.
Dane pomiarowe sa zapisywane w pliku w kolumnach. I chcialbym zeby kolejne dane byly zapisywane w kolumnach obok. Probujac rozwiazac problem stworzyłem dwa programy jednak zaden z nich nie daje zadowalajacyhc rezultatow.
Pierwszy zapisuje na danych istniejacych w tablicy . Dwie pierwsze kolumny. Drugi jak widac na diagramie odczytuje tablice z pliku i dolancza na koncu dwie kolumny, jednak pozniej w pliku nie zapisuje danych na istniejacych lecz ponirzej. Co zprobuje zilustrowac obrazow
Dane istniejace
| |
| |
Plik po zadziałaniu programu
| |
| |
| | | |
| | | |
O ile potrafie zrozumiec ze pierwszy plik zapisuje na istniejacych danych , to nie rozumiem dlaczego w drugim przypadku dane a raczej tablica nie jest zastepowana nowa.
Chciałbym dodac że drugi sposob nie jest zbyt dobry w moim przypadku poniewarz danych bedzie stosunkowo duzo i ciagle odczytywanie i zapisywanie nowych tablic by moglo znaczaca spowalniac program. Uściślając liczba danych w roznych kolumnach moze byc rozna wiec podejrzewam ze sposob odczytywania tablicy rowniez z tego powodu nie jest najlepszym rozwiazaniem. Bardzo bym prosil o wskazowki ktore pozwolily by mi stworzyc aplikacje ktora na bierzaca zpisuje nowe kolumny obok istniejacych.
Dopisywanie nowych pomiarow do istniejacych
-
-
Re: Dopisywanie nowych pomiarow do istniejacych
Witam na postawione prze zemnie pytania znalazłem odpowiedz . Co do zapisywania by kolejne pomiary były w kolejny kolumnach zapisywane rozwiązałem to w ten sposób ze odczytuje cala tablice i dopisuje kolejne wiersze później transformuje cała tablice i zapisuje ponownie do tego samego pliku na miejsce starych danych.
np:
Stary plik
| |
Ten sam plik jednak po zadziałaniu programu
| | | |
W moich oczach ten sposób ma zasadnicza wadę że tak jak w moim przypadku odczytywane tablice są coraz większe , co np. przy 50 pomiarze może spowodować problemy z tymczasowa pamięcią w labview, a nawet spowolnić program. Jednak najwieszka wada ktora zauwazylem to fakt ze jesli wczesniejsza kolumna jest krotsza od nastepnej , to cześc kolejnych pomiarow nie zostaje zapisana co dyskwalifikuje ten sposob . Także sądzę że jest możliwość odczytania ile jest zapisanych kolumn dopisywania obok tylko kolumn z nowymi pomiarami, niestety na dzień dzisiejszy nie jest mi on znany. Jeśli ktoś ma szerszą wiedzę na ten temat bardzo proszę o wskazówki . Dołańczam fragment mojego programu odwzorowujący moj stan wiedzy na ten temat.
W ramch kilku słow uzupelnienia co do formy zapisania w pliku, jest ona spowodowana że w bardzo prosty sposob moge odczytac kolejne pomiary przez wybieranie odpowiednich kolumn, poza tym nie potrzebne jest mi Labview a pliki moge otwierac w notatniku, co jest w moich oczach rowniez zaleta. Jesli jednak ktoś uwarza ze jest lepszy format zapisu i ewentualny sposob odczytywanie okreslonych kolumn rowniez prosze o konstruktywne wskazowki.
Pozdrawiam
Christopcher
np:
Stary plik
| |
Ten sam plik jednak po zadziałaniu programu
| | | |
W moich oczach ten sposób ma zasadnicza wadę że tak jak w moim przypadku odczytywane tablice są coraz większe , co np. przy 50 pomiarze może spowodować problemy z tymczasowa pamięcią w labview, a nawet spowolnić program. Jednak najwieszka wada ktora zauwazylem to fakt ze jesli wczesniejsza kolumna jest krotsza od nastepnej , to cześc kolejnych pomiarow nie zostaje zapisana co dyskwalifikuje ten sposob . Także sądzę że jest możliwość odczytania ile jest zapisanych kolumn dopisywania obok tylko kolumn z nowymi pomiarami, niestety na dzień dzisiejszy nie jest mi on znany. Jeśli ktoś ma szerszą wiedzę na ten temat bardzo proszę o wskazówki . Dołańczam fragment mojego programu odwzorowujący moj stan wiedzy na ten temat.
W ramch kilku słow uzupelnienia co do formy zapisania w pliku, jest ona spowodowana że w bardzo prosty sposob moge odczytac kolejne pomiary przez wybieranie odpowiednich kolumn, poza tym nie potrzebne jest mi Labview a pliki moge otwierac w notatniku, co jest w moich oczach rowniez zaleta. Jesli jednak ktoś uwarza ze jest lepszy format zapisu i ewentualny sposob odczytywanie okreslonych kolumn rowniez prosze o konstruktywne wskazowki.
Pozdrawiam
Christopcher
-
Jak dotychczas udało mi sie ograniczyć czestośc zapisywania do pliku przez zastosowanie rejestru przesuwnego, jednak i to rozwiazanie nie jest idealne poniewaz pamiec wirtualna ma ograniczona wielkosc znacznie mniejsza niz pojemnosc dysku wiec takie zapisywanie przy bardzo duzej ilosci danych moze zawiesic system, gdy pamiec wirtualna zostanie zapelniona.
Widze ze jak narazie nikt nie podioł mojego tematu
Widze ze jak narazie nikt nie podioł mojego tematu

- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
To ile tych danych będziesz mieć? I skąd je bierzesz, że tak jedziesz z pamięcią po bandzie?
-
Chodzi o to ze liczba danych moze dochodzic do kilkunastu tysiecy, lub wiecej nie jestem w stanie okreslic, poniewaz nie ja bede uzytkownikiem. W kazdym razie program bedzie chodzil na komputerze kklasy pentium II, i nie jestem pewien ale chyba okolo 64mb, wiec zasoby systemowe mam znacznie ograniczone, a pomiar odbywa sie w czasie rzeczywistym wiec wolałbym w jak najmniejszym stopniu obiazac pamiec wirtualna. Jedyny pomysł jaki mi wpadl ostatnio do glowy to jedynie zapisywac np co dziesiec cykli pomiarowych do nowego pliku, jednak jak powiedzialem wolalbym to wszystko umieszczac w tym samym.
Dane są odczytywane z karty pomiarowej z dwoch kanalow, do ktorych sa naprzemiennie przekazywane rozne sygnaly .
Dane są odczytywane z karty pomiarowej z dwoch kanalow, do ktorych sa naprzemiennie przekazywane rozne sygnaly .
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
czego?kilkunastu tysiecy
A tak w ogóle to dlaczego się uparłeś, żeby je wpisywać w kolejne kolumny? Nie mogą być wiersze? I tak chyba przy takiej ilości (czegoś) nikt tego nie będzie czytał "ocznie".
-
Musza byc kolumny poniewaz w jednym rzedzie musi byc kilka okresow jednego przebiegu co pociaga za soba bardzo wiele punktow pomiarowych nie stety zapisujac w wierszach po przekroczeniu stu kilku pomiarow program zapisuje w nowym wierszu co jest dzialaniem nieporzadanym, natomiast gdy zapisuje w kolumnach ich wielkosc mozna powiedziec ze jest nie ograniczona.