pisanie kodu tekstowego w labView

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
TomNY

pisanie kodu tekstowego w labView

Post autor: TomNY »

Witam

Czy możliwe jest pisanie programów w LabView w formie tekstowej (np. w języku C lub jakimś języku skryptowym)? Chodzi o to, żeby wykorzystać moduły, funkcje, itp z LabView (np. bloki do komunikacji z RS232), ale nie męczyć się z graficznym rysowaniem programu.

pozdrawiam
tn
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: pisanie kodu tekstowego w labView

Post autor: Mikrobi »

Męczyć się?
Obrazek
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
TomNY

Tak, ponieważ odpowiednik kodu z LabView w builderze zajmował parę linijek, a w LabView prawie cały ekran!! A chodziło o prostą interpretacje znaków z RS232.
To był mój pierwszy program w LabView i pewnie da się to zrobić prościej, ale i tak wolę pisać kod tekstowy. Czy jest to możliwe?
Nie chciałbym żeby ten wątek zamienił sie w dyskusje nad wyższością LabView nad C czy na odwrót!
Awatar użytkownika
Mikrobi

Z cały należnym Ci szacunkiem:
jeśli wolisz pisać kod tekstowy - pisz.
Co do konwersji diagramu Istnieją dwa konwertery diagramu jawny do C w module LabVIEW Embedded niejawny jako etap pośredni do VHDL w module LabVIEW FPGA. Co do odpowiedników - nie do końca Cię rozumiem, ale dobrze napisany program w LabVIEW rzadko kiedy przekracza ekran. Rozwiń tą wypowiedź proszę. Zaglądnij też do przykładów, są tam realizacje komunikacji przez port szeregowy, warto się na nich oprzeć na początek.
Proponuję żebyś opisał to do czego zmierzasz. Może jednak konwersja G na C czy też w drugą stronę to nie jest jedyna droga.
Jeszcze w kwestii wyższości: 8) Nie ma takiej kwestii.
Każdy programista używa takich narzędzi w jakich wygodnie mu się pracuje.
Nikt nie bedzie cię tutaj nawracał
:D
pozdrawiam
Mikrobi

TomNY

Nie chodzi mi o konwersję z diagramu do C, ale jak już to odwrotnie - z C do Labview, ale z możliwością korzystania z komponentów labview w C.

Piszesz "LabVIEW rzadko kiedy przekracza ekran." - zamknięcie kodu w blokach nie zmienia jego objętości, a poprawia jedynie walory estetyczne.

Do przykładów też oczywiście patrzałem - bez tego bym nie ruszył w ogóle.

Problem leży w tym, że właśnie wolę pisać kod, a nie ustawiać ikony.
Awatar użytkownika
Mikrobi

TomNY pisze:Nie chodzi mi o konwersję z diagramu do C, ale jak już to odwrotnie - z C do Labview, ale z możliwością korzystania z komponentów labview w C.
Zaglądnij zatem tutaj i tutaj
TomNY pisze:Piszesz "LabVIEW rzadko kiedy przekracza ekran." - zamknięcie kodu w blokach nie zmienia jego objętości, a poprawia jedynie walory estetyczne..
Tutaj jest pole do rzeczowej polemiki, ale pozwolę je zaorać i uprawiać komuś innemu 8)
Skoro patrza...patrzyłeś na przykłady popatrz też na ten:

Kod: Zaznacz cały

C:Natinal Instruments...examplesdlldata passingCall Native Code.llbCall DLL.vi
Polecam zresztą twojej uwadze cały katalog

Kod: Zaznacz cały

...examplesdll
pozdrawiam
Mikrobi

TomNY

Dzięki za pomoc. Chyba właśnie tego szukałem.
Tych przykładów nie widziałem. Patrzałem jedynie na te związane z RS232 i inne, związane z tym co pisałem. Dopiero teraz zacząłem się zastanawiać czy da się to inaczej programować.

Jeszcze raz dzięki.
Awatar użytkownika
Mikrobi

Powodzenia.
pozdrawiam
Mikrobi

korpala

Post autor: korpala »

Możesz w jakimkolwiek kompilatorze pisać program, zbudować dll'a i wywołać go w LV. Niekiedy jest to rozwiązanie bardzo dobre ze względu na optymalizacje. LV nie należy do oszczędnych środowisk i jak są jakieś sprawy czasowe, czy wykorzystania pamięci polecam tą metodę.
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: vugie »

Mikrobi pisze:Męczyć się?
Ja np. strasznie męczę się musząc zakodować w LV coś w stylu a^(b*c)+12*(d-f-g)/(d*b), wiedząc że formula node nie będzie działać z taką samą efektywnością jak czyste bloczki (chyba że się mylę?). A mam tego sporo ostatnio...
PHdeR

Post autor: PHdeR »

Polecam wszystkim "zwaśnionym" stronom uruchomienie poniższego benchmarku przykładowej formuły w "natywnym" LV oraz Formula Node.

Nie ma się o co spierać - prędkość wykonania jest bez zmian ...

Pozdrawiam,
PHdeR.
olszus

Post autor: olszus »

Mikrobi wspomniał w tym wątku o konwersji niejawnej z LABVIEW do VHDL. Czy jest mozliwość stworzenia programu w LABVIEW i przekonwertowania do VHDL tak by uzyskać pełen kod programu? Jeśli tak to w jakiej wersji LABVIEW (FPGA Module)?
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

PHdeR w lutym powiedział, że nie ma.
Awatar użytkownika
Mikrobi

olszus pisze:Mikrobi wspomniał w tym wątku o konwersji niejawnej z LABVIEW do VHDL. Czy jest mozliwość stworzenia programu w LABVIEW i przekonwertowania do VHDL tak by uzyskać pełen kod programu? Jeśli tak to w jakiej wersji LABVIEW (FPGA Module)?
Nie ma. Już. A wspominałem o takiej informacji. Wystarczy popatrzeć na kartę FPGA - to nie układ do którego się ładuje kod tylko karta. Czyli uklad Xilinx + Altera. Programowalna, owszem, ale nie ograniczona do jednego układu. Wyciaganie takiego kodu nawet jeśli operacja byłaby wykonalna mija się z celem.

Istnieje podobna opcja w LabVIEW Embedded - generowanie kodu w C z wykorzystaniem modułu embedded właśnie, i osadzanie takiego kodu na procesorach 32bitowych.
Ale to juz inne zagadnienie.
pozdrawiam
Mikrobi

ODPOWIEDZ