Uniwersalny regulator adaptacyjny w LabView

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
Silver0000
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

Uniwersalny regulator adaptacyjny w LabView

Post autor: Silver0000 »

Witam... Mam do zrobienia takie zadanko jak w temacie i połączenie tego z kartą DAQ 6009. Czy może ktoś mi udostępnić jakieś materiały na ten temat? Nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie problemu ale o jakieś informacje i wskazówki. Sam osobiście niestety dopiero zaczynam swoją przygodę z tym programem. Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
rumcajs

Re: Uniwersalny regulator adaptacyjny w LabView

Post autor: rumcajs »

Kiedyś coś takiego robiłem, ale to było 8 lat temu...
Adaptive Controller simulation
Musisz nam coś bliżej powiedzić o swoim projekcie i czego od nas oczekujesz - pomocy w programowaniu w LV czy w zagadnieniu regulacji adaptacyjnej, która jest bardzo rozlrgłym tematem.
Link powyżej przedstawia symulację takiego regulatora w LV. W związku z tym, że było to zrobione w LV3.11 i wymagało naprawdę dużego nakładu sił (obliczanie zer i pól, równań macierzowych z zakresu zmiennych stanu, identyfikacja obiektu za pomocą RLS i innych metod - wszystko na piechotę, nie było wtedy jeszcze takich "mądrych" toolkitów) nie jest rozwiązaniem dobrym na dzisiejsze czasy, ale może trochę przybliżyć problem regulacji adaptacyjnej.
Nie chcę Cię starszyć ale przy dzisiejszym zaawansowaniu matematycznym LV nie będzie problemu z napisaniem tego w LV ale w zrozumieniu samej idei i techniki regulacji adaptacyjnej, której niestety na studiach nie wykładają. Powiem wprost napisanie tego w LV zajęło mi ponad 3 miesiące natomiast przygotowanie ponad rok.
Pojęcie "uniwersalny" regulator adaptacyjny nie istnieje, zawsze trzeba przyjąć jakieś założenia wstępne związane z typem charakterystyką obiektu regulacji, rodzajem identyfikacji obiektu, itp.
Zanim zaczniesz ustal z prowadzącym aby nie starać się robić uniwersalnego regulatora adaptacyjnego a oparty na konkretniej metodzie adaptacji i identyfikacji. Będzie dużo mniej pracy.
Proszę o maila na priv to spróbuję odgrzebać materiały zprzed osmiu lat.
Polecam również przeszukać to forum bo temat pojawia sięjuż nie pierwszy raz.
Rumcajs.
ODPOWIEDZ