Powielenie jednego wykresu XY Graph ???

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Sargath

Powielenie jednego wykresu XY Graph ???

Post autor: Sargath »

Witam!

Mam mały problemik nie wiem czy ktoś już coś takiego próbował:

Tworzę sobie wykres XYGraph za pomocą pętli FOR przykładowo y=ax+b
, rysuje mi się prosta - wiadomo. Przy czym teraz chciałbym zrobić taką operację że za pomocą tej samej pętli generuje jeszcze raz taki sam wykres z tym że o innych parametrach funkcji.(funkcja ma inny kształt itd) Chciałbym wytworzyć tych funkcji na wykresie ile sobie życzę.

Dodam również że nie chciałbym tworzyć tych funkcji w oddzielnych subvi lub innych pętlach bo chyba wtedy nie będę mógł modyfikować ilości widniejących funkcji, tylko w tej jednej no chyba że się nie da,lub jest jakieś inne rozwiązanie problemu.

Bardzo proszę o pomoc z góry dzięki i pozdrawiam.
karasm

Re: Powielenie jednego wykresu XY Graph ???

Post autor: karasm »

Takie rzeczy znajdziesz w examples od reki, nie musisz czekac na odpowiedz oraz na zlosliwe uwagi od administratorów typu "najpierw poszukaj a potem pytaj". W załaczniku masz gotowy .vi
Sargath

.... dzięki tylko że to jest zapisane dla LV 8 i niestety nie otworze :( możesz prze konwertować itd ?

Dodam jeszcze że oczywiście rozglądałem się po forum co i jak na ten temat tylko mam małe ale, wszystkie przykłady opierają się o generacje tego samego rodzaju wykresu ale ja chciałbym ze przed każdą następną iteracją zmieniam kształt,dane wykresu ... czyli żeby nie był to z góry ustalony skok co np 1 tak jak w iteracji... tylko że dynamicznie dodaje funkcje lub je odejmuje z wykresu oraz z danych w tablicy.

Mam nadzieje że jakoś to wytłumaczyłem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

witam
podłączę się do rozmowy.
Możesz sprecyzować co dokładnie chcesz zrobić, bo na razie piszesz o dodawaniu funkcji, danych. Niestety(dla Ciebie) nie sprecyzowałeś co dokładnie chcesz zrobić.
Co znaczy, że dynamicznie dodaje funkcje lub je odejmuje z wykresu oraz z danych w tablicy?
Sargath

... tzn ze użytkownik może modyfikować ilość funkcji na wykresie, a za razem ma możliwość zmiany parametrów poszczególnych funkcji z osobna... to tak ogólnikowo..
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

a masz określoną liczbę funkcji? i czy znasz przepisy wszystkich?

co ma dokładnie robić ten program?
Sargath

Tak oczywiście , jednak tak żebym mógł modyfikować ich ilość w czasie rzeczywistym przy jednoczesnej zmianie parametrów punktów funkcji.
Przykładowo mam 1 funkcje która ma kształt wykresu gausa, druga kształt trapezu i w każdej z nich mógłbym zmieniać wartości parametrów.
Za każdej funkcji otrzymuje tablicę 2 wymiarową co będzie mi potrzebne dalej.

Funkcje w wykresach XY Graph najwygodniej rysować za pomocą pętli for i musiałbym z każdej iteracji wyciągać kolejną inną zmodyfikowaną tablicę lub wykres i właśnie z tym wyciągnięciem mam problem...
Sargath

Dołączam dodatkowo plik z tym co do tej pory wykonywałem.

Próbowałem wykorzystać przykład z multi-plotem. Jednak on nadpisuje dane z poprzedniej iteracji do tablicy. Potrzebowałbym raczej coś takiego co zapisze mi dane które mogę zmodyfikować, dodawać odejmować.
ODPOWIEDZ