Zmiana kolejności tabeli

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Majcher

Zmiana kolejności tabeli

Post autor: Majcher »

Witam!
Czy istnieje jakiś bloczek, który pozwoli zamienić w tabeli położenie wierszy?? Mianowicie, żeby wiersz pierwszy był ostatnim, drugi przedostatnim, a ostatni pierwszym etc.. Można to zrobić pętlą FOR, z wykorzystaniem index array do zszczytania wierszy i wtedy stworzyć drugą tablicę... jednak strasznie dużo zachodu w tym rozwiązaniu!

Pozdrawiam
Majcher (LV 6.1)
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Zmiana kolejności tabeli

Post autor: Mikrobi »

Rozwiązania powinny być proste na ile to możliwe, ale nie bardziej. To taka międzynarodowa prawda. 8)
Takie rozwiązanie mozna uzyskać
nie tyle "zszczytując wiersze" co poprostu stosując rozsądnie Shift Register i funkcje operujące na tablicach np.
Replace Array Subset oraz Insert Into Array
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Majcher

Post autor: Majcher »

Ok udało się!! To jeszcze jedno pytanie: Czy w LV 6.1 istnieje coś takiego jak empty string constant z tym, że dla liczb "empty number constant" :) ?? Szukam szukam i nie mogę znaleźć

Majcher (LV 6.1)
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

witam
bo szukałem jakiegoś szybszego rozwiązania, ale nie znalazłem i sie chciałem dowiedzieć czy nie ma takiego bloczka Rotate 2D na przykład?
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Witaj
Jest funkcja Reverse 2D w palecie Array z pakietu OpenG :-), ale to nie to samo niestety.
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ