witam!
Dokładniejszy problem polega na tym, że w ogólnym zagadnieniu chcę sterować DC machine, a ściślej jego prędkością.. do tego celu potrzebuję urządzonko- DEIF MIQ96, które potrafi zczytywać wiele interesujacych mnie parametrów... (dokumentacja urządzonka tutaj: http://www.deif.com/documentation/files ... lector_dd=)
zeby silnik utrzymywal stale parametry musze na biezaco miec podglad danych w lab view...
Moje pytania brzmią następująco:
1) Na jakiej zasadzie będę widziała poszczególne wartości z urządzonka w Lab view.. jakie funkcje (bloki) trzeba uzyc?
2) Jak dokładnie trzeba utworzyć pętle... abym na bieżaco miala odczyt danych?
Może na początek tyle... byłabym bardzo wdzięczna za podpowiedzi...
Może potem jakoś sama ruszę...
pozdrawiam
P.S. Widzialam w przykladach lączenie sie prze RS485, ale to chyba jednorazowy odczyt? Czy źle rozumuję... czy to tylko test czy port działa?
przesył danych z DEIF MIQ96 do L VIEW
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Re: przesył danych z DEIF MIQ96 do L VIEW
Witaj
Po pierwsze musisz użyć bloczków do obsługi protokołu ModBus RTU (gdzieś je widziałem, albo tutaj, albo ni.com)
Co do tego jak będziesz widziała poszczególne wartości, to przecież jest pokazane w załączonej przez ciebie dokumentacji.
Jak utworzyć pętlę ? Czy chodzi ci o to że masz zacząć od lewego górnego rogu i ciągnąć do prawego dolnego ?
To na początek tyle ...
Poza tym jak się pytasz to podaj czym dysponujesz, co dokładnie chcesz uzyskać i co masz w tej chwili.
Co do przykładów które oglądałaś, to niestety, wróżka ma wolne i nie wiem co oglądałaś ...
Skoro chcesz precyzyjnej podpowiedzi, musisz się precyzyjnie wyrażać.
bogdani
Po pierwsze musisz użyć bloczków do obsługi protokołu ModBus RTU (gdzieś je widziałem, albo tutaj, albo ni.com)
Co do tego jak będziesz widziała poszczególne wartości, to przecież jest pokazane w załączonej przez ciebie dokumentacji.
Jak utworzyć pętlę ? Czy chodzi ci o to że masz zacząć od lewego górnego rogu i ciągnąć do prawego dolnego ?
To na początek tyle ...
Poza tym jak się pytasz to podaj czym dysponujesz, co dokładnie chcesz uzyskać i co masz w tej chwili.
Co do przykładów które oglądałaś, to niestety, wróżka ma wolne i nie wiem co oglądałaś ...
Skoro chcesz precyzyjnej podpowiedzi, musisz się precyzyjnie wyrażać.
bogdani
Witam ponownie..
przepraszam, ze tak mało precyzyjnie się wypowiedzialam... ale dopiero poznaję lab view i tego typu "zabawę"
- bloczków do obsługi protokolów poszukam.. dziekuje...
- faktycznie, w dokumentacji jest to dokladnie opisane.... jak moglam to przeoczyc...
- jesli chodzi o petle... to mialam na myśli, czy wartości, które bedę pobierała przez port z urządzęnia, automatycznie co jakiś czas, będą odświeżane... a nie tylko jeden odczyt wartości i koniec... czy w związku z tym należy użyć pętli.. ?
- przykład, który oglądałam C:Program FilesNational InstrumentsLabVIEW 7.0examplesinstrsmplserl.llb , najprostszy odczyt/zapis
Mam nadzieję, że wybaczycie nowicjuszce... i coś ze mnie wyrośnie...
Dzięki z góry
przepraszam, ze tak mało precyzyjnie się wypowiedzialam... ale dopiero poznaję lab view i tego typu "zabawę"
- bloczków do obsługi protokolów poszukam.. dziekuje...
- faktycznie, w dokumentacji jest to dokladnie opisane.... jak moglam to przeoczyc...
- jesli chodzi o petle... to mialam na myśli, czy wartości, które bedę pobierała przez port z urządzęnia, automatycznie co jakiś czas, będą odświeżane... a nie tylko jeden odczyt wartości i koniec... czy w związku z tym należy użyć pętli.. ?
- przykład, który oglądałam C:Program FilesNational InstrumentsLabVIEW 7.0examplesinstrsmplserl.llb , najprostszy odczyt/zapis
Mam nadzieję, że wybaczycie nowicjuszce... i coś ze mnie wyrośnie...
Dzięki z góry
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Witam ponownie
Jak najbardziej należy użyć pętli. Przeglądjąc przykłady dostarczone z LV zapewne zauważyłaś, iż programy, które wykonują sie w sposób ciągły zawierają pętłę While Loop w któej jest umieszczony kod programu. Też powinnaś zastosować takie rozwiązanie, oczywiście pamiętając o przycisku wyłączającym program (podłączając warunek wykonywania się pętli). W zależności od tego co program ma robić i jak się ma komunikować z użytkownikiem należy odpowiednio dobrać strukturę aplikacji.
Proponuję zainteresować się materiałami publikowanymi na tej stronie oraz stronie producenta ni.com.
Przykład o którym wspominałać dokonuje zapisu danych na port i odczytuje dane które się na nim pojawią.
bogdani
Jak najbardziej należy użyć pętli. Przeglądjąc przykłady dostarczone z LV zapewne zauważyłaś, iż programy, które wykonują sie w sposób ciągły zawierają pętłę While Loop w któej jest umieszczony kod programu. Też powinnaś zastosować takie rozwiązanie, oczywiście pamiętając o przycisku wyłączającym program (podłączając warunek wykonywania się pętli). W zależności od tego co program ma robić i jak się ma komunikować z użytkownikiem należy odpowiednio dobrać strukturę aplikacji.
Proponuję zainteresować się materiałami publikowanymi na tej stronie oraz stronie producenta ni.com.
Przykład o którym wspominałać dokonuje zapisu danych na port i odczytuje dane które się na nim pojawią.
bogdani
dzięki wielki.....
tak przy okazji, fajnie, że ktoś stworzył tego typu stronę....
pozdrawiam
tak przy okazji, fajnie, że ktoś stworzył tego typu stronę....
pozdrawiam