Menu/lista z pozycjami zaczytywanymi z pliku

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Zdzichu

Menu/lista z pozycjami zaczytywanymi z pliku

Post autor: Zdzichu »

Mam aplikacje, ktora korzysta z plikow konfiguracyjnych; wlasciwy plik konfiguracyjny jest wczytywany w zaleznosci od wyboru profilu, do którego używam kontrolki ENUM.

Chcialbym jednak wyeliminowac koniecznosc ingerencji w aplikacje (dopisujac nazwy nowych profili) po dodaniu nowych plikow konfiguracyjnych. Czy jest jakas mozliwosc wykonania selektora podobnego do Enum, ktory wartosci zaczytywalby z pliku???
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Menu/lista z pozycjami zaczytywanymi z pliku

Post autor: wino »

witam

a możesz kawałek kodu w którym odczytujesz plik konfiguracyjny pokazać czy to jest jakoś Top Secret?

bo wydaje mi się, że możesz aktualizować Tego ENUMA po dodaniu pliku konfiguracyjnego. Pod pojęcie aktualizować rozumiem to, że będziesz dodawał do Niego kolejny Item, czy tam element(jak zwał to zwał), zapisywać Itemy do pliku, a przy starcie programu odczytywać je i wpisywać do ENUM'a. Tylko z tego co pamiętam z Enumem możesz mieć problem ale jak użyjesz Ringa wszystko powinno być ołraj.
Zdzichu

wino pisze:witam

a możesz kawałek kodu w którym odczytujesz plik konfiguracyjny pokazać czy to jest jakoś Top Secret?

bo wydaje mi się, że możesz aktualizować Tego ENUMA po dodaniu pliku konfiguracyjnego. Pod pojęcie aktualizować rozumiem to, że będziesz dodawał do Niego kolejny Item, czy tam element(jak zwał to zwał), zapisywać Itemy do pliku, a przy starcie programu odczytywać je i wpisywać do ENUM'a. Tylko z tego co pamiętam z Enumem możesz mieć problem ale jak użyjesz Ringa wszystko powinno być ołraj.
Uzywam ENUM do sterowania struktura CASE, w poszczegolnych case'ach podaje nazwe pliku konfiguracyjnego. Nie bardzo kumam jak mozna do mojego problemu uzyc ringa lub enuma skoro zaden z nich nie ma zadnego inputa. Maly kawalek kodu w zalaczeniu.
Awatar użytkownika
wino

tak własnie podejrzewałem, że robisz z Case'm. ale zamiast Case'a możesz użyć dwóch ringów EnPe. zresztą obczaj sobie przykład. Nie napisałeś w jakiej LV robisz więc wysyłam w 8.
Zdzichu

wino pisze:tak własnie podejrzewałem, że robisz z Case'm. ale zamiast Case'a możesz użyć dwóch ringów EnPe. zresztą obczaj sobie przykład. Nie napisałeś w jakiej LV robisz więc wysyłam w 8.
Dzieki za przyklad, ale nie kumam jak do tego mozna zrobic zaczytywanie listy pozycji z pliku (np. z pliku tekstowego w ktorym w kolumnie wylistowane bylyby wszystkie pozycje).
Awatar użytkownika
wino

tak
są takie myki;)
tylko jeśli używasz Ringów, to nie można użyć bloczka format into string bo nie zadziała z wiadomych albo i nie różnic pomiędzy Enumem a Ringiem
Zdzichu

wino pisze:tak
są takie myki;)
tylko jeśli używasz Ringów, to nie można użyć bloczka format into string bo nie zadziała z wiadomych albo i nie różnic pomiędzy Enumem a Ringiem
A moglbys jeszcze podpowiedziec jak zaczytac wiersze pliku w taka tablice, bo mnie jakas niemoc ogarnela chyba?
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Witaj

Czasem warto przeszukać forum, bo temat już był

http://www.labview.pl/ForumsPro/viewtop ... .html#3733

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Zdzichu

bogdani pisze:Witaj

Czasem warto przeszukać forum, bo temat już był

http://www.labview.pl/ForumsPro/viewtop ... .html#3733

bogdani
A skad moge zdobyc OpenG Toolkit do LV8? Ze strony openg.org nie chce sie sciagnac, a na http://www.labview.pl jest wersja dla LV7, w dodatku nie bardzo wiem jak to instalowac.
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Pobierz sobie VI Package Manager i zainstaluj sobie. Następnie uruchom wybierz do której wersji LV mają być instalowane dodatki oraz następnie, które dodatki chcesz zainstalować.
Powinno działać, tak wersja programu do instalowania działa nawet z proxy.
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Zdzichu

bogdani pisze:Pobierz sobie VI Package Manager i zainstaluj sobie. Następnie uruchom wybierz do której wersji LV mają być instalowane dodatki oraz następnie, które dodatki chcesz zainstalować.
Powinno działać, tak wersja programu do instalowania działa nawet z proxy.
bogdani
Niestety, problemem jest ze strony http://jkisoft.com/vipm/download/ nie daje sie tego sciagnac.
Awatar użytkownika
wino

w nowszych wersjach LV, czyli w 8 i wyższych(nie pamiętam, żeby wspomniana niżej opcja występowała w LV 7.1 i niszych, ale moge się mylić) istnieje tajemniczy bloczek write to spreadsheet file (programming--> File I/O)
przykład poniżej.
ODPOWIEDZ