Daqmx i trigger
Daqmx i trigger
W swoim programie mam mozliwość wyboru kanału za pomocą którego będzie wyzwalany odczyt. Zczytuje wartości z kilku kanałów. A żeby ustawić wyzwalanie na dowolny kanał musze ten kanał podawać jako pierwszy do odczytu w tasku. I tu moje pytanie jaki wpływ na dokładność pomiarów będzie miało takie przestawienie kanałów. Działam na bloczkach Daqmx w Labview 8.
Re: Daqmx i trigger
Witam
pokaż fragment kodu realizującego opisane zjawisko
pzdrv
chyba nie do końca rozumiemGość pisze:A żeby ustawić wyzwalanie na dowolny kanał musze ten kanał podawać jako pierwszy do odczytu w tasku.
pokaż fragment kodu realizującego opisane zjawisko
pzdrv
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
Może pokaże to na przykładzie ze strony NI. Jak widać na rysunku program czyta dane z 3 kanałów ai0,ai1,ai2 żeby zadziałało wyzwalanie ustawione na kanał ai1 musze go podać jako pierwszy na wejściu do bloczka Daqmx Create Channel. Mam nadzieje że teraz już wszystko jasne .
Tak naprawde nie wiem czy taki sposób wyzwalania jest dobry czy lepsze byłoby jakieś wyzwalanie programowe.
Tak naprawde nie wiem czy taki sposób wyzwalania jest dobry czy lepsze byłoby jakieś wyzwalanie programowe.
Witam
Nawet jeżeli nie to raczej nie ma problemu. Kolejne próbki pojedynczego rekordu są od siebie oddalone na osi czasu o czas przełączenia multipleksera, a jest ona dana.
Rozumiem, że wątpliwości dotyczą tego, czy numerując kanały 1,0,2 rzeczywiście otrzymamy próbki odległe o ten czas przełączania - myślę, że tak, ale tego nie jestem do końca pewny - można to sprawdzić. Można podpiąć na wejścia ten sam sygnał, najlepiej jakiś sinus o wysokiej częstotliwości i sprawdzić jakie jest przesunięcie w fazie tych przebiegów i który wyprzedza który.
Generalnie nie bardzo bym sie tym przejmował, ale nie znam zastosowania tego pomiaru, jeżeli ma to być jakaś dynamiczna korekcja lub identyfikacja, to musi być synchroniczne próbkowanie i karta z wieloma przetwornikami i dużą precyzją.
pozdrawiam
pmaj
czy aby na pewno jest to konieczne? tego nie wiem, ale wydaje mi się ze linie mogłyby być numerowane po kolei 0, 1, 2 i też by działało poprawnie.Gość pisze:żeby zadziałało wyzwalanie ustawione na kanał ai1 musze go podać jako pierwszy na wejściu do bloczka Daqmx Create Channel
Nawet jeżeli nie to raczej nie ma problemu. Kolejne próbki pojedynczego rekordu są od siebie oddalone na osi czasu o czas przełączenia multipleksera, a jest ona dana.
Rozumiem, że wątpliwości dotyczą tego, czy numerując kanały 1,0,2 rzeczywiście otrzymamy próbki odległe o ten czas przełączania - myślę, że tak, ale tego nie jestem do końca pewny - można to sprawdzić. Można podpiąć na wejścia ten sam sygnał, najlepiej jakiś sinus o wysokiej częstotliwości i sprawdzić jakie jest przesunięcie w fazie tych przebiegów i który wyprzedza który.
Generalnie nie bardzo bym sie tym przejmował, ale nie znam zastosowania tego pomiaru, jeżeli ma to być jakaś dynamiczna korekcja lub identyfikacja, to musi być synchroniczne próbkowanie i karta z wieloma przetwornikami i dużą precyzją.
pozdrawiam
pmaj
Nie jestem leniwy
Taka zmiana jest konieczna, w przypadku nie zmienienia kolejności wyrzuca błąd -200131 (Analog trigger source must be the first channel in the acquisition or a valid analog trigger terminal).
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia czy będą jakies opóźnienia ponieważ nie mam na razie dostępu do karty i działam tylko na symulacji. Jeśli ktoś by mógł to sprawdzić to byłbym wdzięczny
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia czy będą jakies opóźnienia ponieważ nie mam na razie dostępu do karty i działam tylko na symulacji. Jeśli ktoś by mógł to sprawdzić to byłbym wdzięczny