Witam,
mam takie pytanie, chcialbym nadpisywac plik w konkretnym miejscu, jak mam to zrobic? wiem ze sluzy do tego bloczek seek ale jak za pomoca niego ustawic kursor np w 2 linijce? szukalem przykladow ale nie moge znalezc. moglbym oczywiscie zapisywac caly plik od nowa to latwe ale bez sensu w moim przypadku jezeli chce zmieniac tylko konkretne linijki w calym pliku.
dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
nadpisywanie pliku
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Re: nadpisywanie pliku
Witaj
Możesz po odczytaniu pliku przeszukać go tyle razy ile linii chcesz przeskoczyć w poszukiwaniu znaku końca linii. (funkcja String >> Match Pattern).
Następnie możesz użyć File I/O >> Advanced File Functions >> Set File Position żeby ustawić pozycję w pliku od które będzie prowadzony zapis. Potem już pozostaje tylko zapisywać File I/O >> Write Text File. Wszystko podane oczywiście dla LabVIEW 8.0.1.
bogdani
Możesz po odczytaniu pliku przeszukać go tyle razy ile linii chcesz przeskoczyć w poszukiwaniu znaku końca linii. (funkcja String >> Match Pattern).
Następnie możesz użyć File I/O >> Advanced File Functions >> Set File Position żeby ustawić pozycję w pliku od które będzie prowadzony zapis. Potem już pozostaje tylko zapisywać File I/O >> Write Text File. Wszystko podane oczywiście dla LabVIEW 8.0.1.
bogdani
Re: nadpisywanie pliku
..albo: zamienić dane odczytane z pliku (string) na tablicę korzystając z funkcji (paleta funkcji String) Spreadsheet String To Array. Jako delimeter zapnij stałą z tej samej palety End of Line Constant Otrzymasz w ten sposób jedno wymiarową tablicę, której każdy element to kolejna linijka z pliku. W ten sposób usunięcie linijki lub zastąpienie jej innym wpisem staje się operacjami z następnej palety Array odpowiednio: Delete From Array i Replace Array Subset
Potem korzystasz z funkcji Array To Spreadsheet String i możesz nadpisać to w tym samym pliku lub brutalniej: odczytać, zrobić operacje na danych z pliku, usunąć plik i stworzyć nowy o takiej samej nazwie z przetworzonymi danymi.
Potem korzystasz z funkcji Array To Spreadsheet String i możesz nadpisać to w tym samym pliku lub brutalniej: odczytać, zrobić operacje na danych z pliku, usunąć plik i stworzyć nowy o takiej samej nazwie z przetworzonymi danymi.