zapis do pliku

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
piotrp
Kontakt:

zapis do pliku

Post autor: piotrp »

hey
mam programik nastepujący, zapis do pliku tablicy 2D: 8 wierszy i 16 kolumn. Potrzebuję niniejszej rady ;). W jaki sposób nadać nazwę plikowi, do którego ma taka tablca być zapisywana? Chcę aby taki plik nazywał sie np dane001.txt i nazwa zmieniała sie z kazdym dokonany wywolaniem tego sub-vijka (czyli dane002,dane003 ..... itp), czyli każde uruchomienie tworzy mi nowy plik. Dzieki za wszelkie propozycje. Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
progor

Re: zapis do pliku

Post autor: progor »

cześć. albo zrobić licznik odpaleń programu (w osobnym pliku) albo analizować nazwy już istniejących plików w katalogu.

moim skromnym zdaniem, może Ci się zrobić burdel przy zmianie kompa, lub katalogów - może wystąpić sytuacja, że będziesz miał dwa pliki o takiej samej nazwie. jeśli jeszcze nie jesteś zdecydowany co do formy nazwy pliku to pomyśl nad dodaniem daty i godziny do nazwy pliku. całkiem fajnie rozwiązuje problem.
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Witaj
Rozwiązanie zaproponowane przez Progora w prosty sposób rozwiązuje problem werysfikacji nazw plików, jeśli do nazwy dodasz datę i godzinę. W twoim przypadku faktycznie będziesz musiał sprawdzić czy dany plik już nie istnieje i jeśli nie ma takiego pliku to można zapisywać. Klocki do weryfikacji istniejących plików są gotowe, więc też nie powinno być problemów, ale musisz zwrócić uwagę na to co zauważył Progor, że przy zmianie komputera, katalogu itd.
bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Blamek

Post autor: Blamek »

No ew mozna (jak ktos lubi, ja nie bałdzo) skorzystac z bloczka expresowego "Write LabVIEW Measurement File" ktory odpowiednio skonfigurowany zatroszczy sie o wszystko, a porzadku w plikach i katalogach trzeba pilnowac samemu :P
God is dead - Nietsche, Nietsche is dead - God
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Post autor: jogurt_owocowy »

Jeśli zapisywana seria plików jest dokonywana w jednym uruchomieniu programu to można wykorzystać subviaja przedstawionego w załączniku. Niepodłączenie wejścia Shift Registera powoduje, że z każdym kolejnym wywołaniem funkcji zachowuje on wartość z poprzedniego wywołania, a to już wystarczy, żeby to dobrze działało nawet jeśli taka funkcja jest użyta kilkukrotnie w różnych miejscach programu.
piotrp
Kontakt:

Post autor: piotrp »

Dzieki wszystkim za propozycje :)
Do jogurt_owocowy: istnieje mozliwosc zamknięcia programu dokonujacego pomiar
Problem będzie miała tylko osoba która chce te dane obrabiać dalej ;) przewidywany program do obróbki to matlab. Nazwanie pliku np. dane001.txt pozwala w łatwy sposób wrzucenie w pętle i czytanie plików po kolei, z datą będzie trudniej bo pomiar dokonywany jest wyzwalaneim przycisku (a więc przypadkowa data). Ale jednak zdecydue się na nią jest lepszym i łatwiejszym rozwiązaniem (data pozwoli zidentyfikować do czego odnosi sie dany pomiar (w 2 pozostałych plikach wraz z danymi mam zapis daty) oraz wykorzystanie daty pozwala mi dokonania większej liczby pomiarów (moge je dokonywać przez cały rok, w przypadku dane001.xt tylko 1000 alsze wywołąnei chyba mi nadpisze pierwszy, gdyż chciałbym aby długośc nazwy pliku byłą stałą).
Thx za pomysły,
3m cie sie, pozdrowka
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Post autor: jogurt_owocowy »

istnieje mozliwosc zamknięcia programu dokonujacego pomiar
To akurat nie byłby problem, po to jest wejście "numeruj od", ale rozwiązanie z datą będzie na pewno lepsze. Stosując format nazwy "rok-miesiąc-dzień-godzina-minuty-sekundy-nazwa pliku.txt" i sortując powstałe pliki po nazwie ustawią się one w kolejności chronologicznej. Odczytując zawartość takiego katalogu w Matlabie funkcją "dir" o kolejność martwić się nie trzeba, bo Matlab w taki właśnie sposób je sortuje.
ODPOWIEDZ