Zapis pomiarow do pliku XLS lub CSV
Zapis pomiarow do pliku XLS lub CSV
Rozbudowuje aplikacje, ktora w odstepach 0.5ms odczytuje wartosci napiec z kilkunastu wejsc analogowych i kresli ich przebiegi na wykresie. Potrzebuje dodac funkcje, ktora pozwolilaby w odstepach 1 sekundowych zapisywac te wartosci do pliku Excela lub tekstowego z wartosciami odseparowanymi tabulatorem. Prosze o podpowiedz jak w miare prosto i przejrzyscie to zrobic. Chcialbym miec mozliwosc latwego rozszerzenia w przyszlosci o kolejne kolumny z innymi wartosciami.
Re: Zapis pomiarow do pliku XLS lub CSV
Do Excela bardzo latwo eksportuje sie takie tabelki z Toolkitu Report Generation for Microsoft Office. Mozna zapisywac do pliku bezposrednio cala macierz 2D lub wypelniac pojedyncze komorki . Chcesz zapisac co 1 sekunde aktualny pomiar czy wszystkie pomiary zgromadzone w ciagu tej jednej sekundy? Jezeli to drugie to mozna np. tak:
Tworzysz dwie macierze o rozmiarze 2000 wierszy i liczbie kolumn rownej liczbie kanalow. Zapisujesz wyniki do pierwszej macierzy, po jej wypelnieniu pomiary zapisujesz do drugiej macierzy a zawartosc pierwszej dopisujesz do pliku.
W nastepnej sekundzie wypelniasz pomiarami druga macierz i po jej zapelnieniu przeskakujesz do pierwszej, analogicznie dopisujac zawartosc drugiej macierzy do pliku.
Po zapelnieniu pierwszej......itd.
Pozdrawiam
sliski
Tworzysz dwie macierze o rozmiarze 2000 wierszy i liczbie kolumn rownej liczbie kanalow. Zapisujesz wyniki do pierwszej macierzy, po jej wypelnieniu pomiary zapisujesz do drugiej macierzy a zawartosc pierwszej dopisujesz do pliku.
W nastepnej sekundzie wypelniasz pomiarami druga macierz i po jej zapelnieniu przeskakujesz do pierwszej, analogicznie dopisujac zawartosc drugiej macierzy do pliku.
Po zapelnieniu pierwszej......itd.
Pozdrawiam
sliski
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Witaj
Wystarczy że użyjeszt funkcji Write To Spreadsheet File z funkcji File I/O w LabVIEW 8.0.1. We wcześniejszych jest podobnie.
W funkcji tej zapisujesz dane w formie tabeli do pliku w zadanym przez ciebie formacie i z odpowiednim rozdzieleniem kolumn.
bogdani
Wystarczy że użyjeszt funkcji Write To Spreadsheet File z funkcji File I/O w LabVIEW 8.0.1. We wcześniejszych jest podobnie.
W funkcji tej zapisujesz dane w formie tabeli do pliku w zadanym przez ciebie formacie i z odpowiednim rozdzieleniem kolumn.
bogdani
A jesli chcialbym miec w pliku opisane w pierwszym wierszu wszystkie kolumny to tez sie da wykorzystac te funkcje?bogdani pisze:Witaj
bogdani
co zrobić żeby kolejne pomiary zapisywały sie nie w następnych wersach tylko kolumnach?
transponować
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
mam dwie kolumny danych w exelu powiedzmy 1000 wersowe i chciałbym odczytać wszystkie dane kolejno po dziesięć wersów i z tych wersów wyliczyć średnią a następnie te wartości wyświetlić xy grapch jak to zrobić pomóżcie prosze i zgóry dziękuje
- jogurt_owocowy
Jak się uważnie rozglądniesz po stronie to w dziale Ostatnio Dodane Pliki znajdziesz coś takiego jak Read Excel Values, gdzie powinieneś znaleźć odpowiedzi na wszystkie swoje pytania związane z odczytem z pliku. W porównaniu z tym liczenie średniej i rysowanie w xy Graphie to już łatwizna:)
jogurt a czy byl bys w stanie zamiescic tutej obrazek tego programu i pokolei opisac go co jest co i do czego sluzy i co wykonuje ja jestem w labview nowy i zieloniutki jak trawka na wiosne i musze napisac programik jak wyzej pisalem i termin troche goni na zaliczenie
z góry dziękuje

- jogurt_owocowy
Za bezpośredniość duży plus w skali D.
Nie wiem czego oczekujesz, bo w tym programie właśnie JEST na diagramie opisane po kolei co się gdzie wykonuje i co do czego służy.pokolei opisac go co jest co i do czego sluzy i co wykonuje
[img]http://img240.imageshack.us/my.php?imag ... nie8qv.png[/img]
chodzi mi o to żeby czytać pomiary z pliku i co dziesięć wierszy pomiary usrednić (tylko te pomiary z dziesięciu wierszy) po usrednieniu pomiarów wyswietlic je w xy graph ale to juz nie jest problem problemem jest czytanie 10wersów robienie średniej z tych wersów i kolejne 10 wersów czy da sie cos takiego zrobić wstawiając jakiś bloczek pętle czy coś podobnego do tego co przedstawiam na obrazku z góry dzięki
chodzi mi o to żeby czytać pomiary z pliku i co dziesięć wierszy pomiary usrednić (tylko te pomiary z dziesięciu wierszy) po usrednieniu pomiarów wyswietlic je w xy graph ale to juz nie jest problem problemem jest czytanie 10wersów robienie średniej z tych wersów i kolejne 10 wersów czy da sie cos takiego zrobić wstawiając jakiś bloczek pętle czy coś podobnego do tego co przedstawiam na obrazku z góry dzięki
- jogurt_owocowy
Wszystko zależy jak konkretnie sformułowany jest problem. Czy chodzi o sam odczyt danych z pliku *.xls czy o wyświetlenie danych zapisanych w postaci pliku *.xls? W pierwszym przypadku pozostaje skorzystać z funkcji w programie który wspomniałem wyżej. W drugim najlepiej otworzyć plik w Excelu, zapisać jako *.txt, a w LV odczytać je za pomocą Open Spreadsheet File.
Przed pętlą while Open Spreadsheet File, do pętli wchodzi tablica, w pętli brane jest każde kolejne 10 wierszy, liczona średnia z nich i wyświetlanie.
Przed pętlą while Open Spreadsheet File, do pętli wchodzi tablica, w pętli brane jest każde kolejne 10 wierszy, liczona średnia z nich i wyświetlanie.