Spreadsheet String To Array - pytanie
Spreadsheet String To Array - pytanie
Cześć to jest mój pierwszy post na tym forum, dlatego witam wszystkich użytkowników. Przeglądałem forum, ale większość przykładów które są tu zamieszczone nie chodzi na mojej wersji labview - mam 6.0
Mam problem z wyżej wymienionym bloczkiem jeżeli wprowadzam do niego string zbudowany z cyfr mój układzik działa w porządku ( prosty ukłąd do sortowania danych z pliku ), jednak chciałbym móc pracować także z tekstem. Jak rozwiązać ten problem ?
Mam problem z wyżej wymienionym bloczkiem jeżeli wprowadzam do niego string zbudowany z cyfr mój układzik działa w porządku ( prosty ukłąd do sortowania danych z pliku ), jednak chciałbym móc pracować także z tekstem. Jak rozwiązać ten problem ?
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Spreadsheet String To Array - pytanie
Ale co znaczy "pracować także z tekstem"? Opisz dokładniej swój problem. Rodzaj tablicy wyjściowej określasz za pomocą wejścia array type, więc jeśli podłączysz tam stałą będącą tablicą stringów to na wyjściu dostaniesz taką właśnie tablicę. A najlepiej zamieść swój plik i napisz co dokładnie chcesz uzyskać.
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam:)
Z tekstem, znaczy ze słowami, tak aby na przykład kolejne słowa z pliku trafiały do stringa a potem do kolejnych komórek tablicy.
Zrobiłem coś takiego, jest to trochę nieudolne ale działa, tylko że stosując bloki Match Pattern ograniczyłem możliwą do przetworzenia ilość słów, a wolałbym móc przetwarzać ilość powiedzmy nieskończoną
Zrobiłem coś takiego, jest to trochę nieudolne ale działa, tylko że stosując bloki Match Pattern ograniczyłem możliwą do przetworzenia ilość słów, a wolałbym móc przetwarzać ilość powiedzmy nieskończoną

Ostatnio zmieniony 01 cze 2006 10:42 przez yesooz, łącznie zmieniany 1 raz.
- jogurt_owocowy
Rzeczywiście rozjaśniłeś sprawęZ tekstem, znaczy ze słowami
:lol:
Jeśli plik wygląda tak:
ala ma kota kot ma alę
I chcemy te słowa wpisać do tablicy 2D to robimy tak(LV 7.1):
Ja do nóżki array type mogępodłączyć tylko pomarańczową tablicę. Jak to zmienić ?
[img]http://i14.photobucket.com/albums/a315/ ... ztytuu.jpg[/img]
Umię zrobić tylko tak
[img]http://i14.photobucket.com/albums/a315/ ... ztytuu.jpg[/img]
Umię zrobić tylko tak

- jogurt_owocowy
Dasz radę.
1. Z palety Array przeciągnij na diagram element Array Constant
2. Z palety String przeciągnij na diagram element String Constant
3. Kliknij prawym klawiszem na Array Constant i wybierz Add Dimension
4. Teraz przeciągnij String Constant do wnętrza Array Constant
5. Czarna tablica przemieni się wtedy w różową, którą podłącz tam gdzie trzeba:)
1. Z palety Array przeciągnij na diagram element Array Constant
2. Z palety String przeciągnij na diagram element String Constant
3. Kliknij prawym klawiszem na Array Constant i wybierz Add Dimension
4. Teraz przeciągnij String Constant do wnętrza Array Constant
5. Czarna tablica przemieni się wtedy w różową, którą podłącz tam gdzie trzeba:)
Dzieki wielkie, już działa
Teraz bede sobie kolejne części robił.

Witam ponownie, mam nowy problem.
Zbudowałem mój układzik i nawet działa, odkryłem w nim jednak buga ale nie wiem jak się go pozbyć. Program odczytuje dane z pliku, część odczytującą zrobiłem tak:
[img]http://i14.photobucket.com/albums/a315/ ... tytuu1.jpg[/img]
Dane wprowadzone z pliku wyglądają tak:
Kasia Owczarzak
Zosia Burczymucha
Tereska Misio
Oliwka Knot
Czyli zwykła lista.
No i teraz problem: gdy wpliku lista zaczyna się od pierwszej linijki to w wyświetlaczu przed Spreadsheet String To Array, mam ladna liste jak w pliku, natomiast już za bloczkiem brakuje mi dwóch pierwszych linijek.
Dopiero gdy plik zacznę pisać od 3 linijki, to na wyściu Spreadsheet String To Array, mam wszystkie potrzebne dane. Jak to rozwiązać? Możę coś przez przypadke pomijam ?
Pozdrowienia
Zbudowałem mój układzik i nawet działa, odkryłem w nim jednak buga ale nie wiem jak się go pozbyć. Program odczytuje dane z pliku, część odczytującą zrobiłem tak:
[img]http://i14.photobucket.com/albums/a315/ ... tytuu1.jpg[/img]
Dane wprowadzone z pliku wyglądają tak:
Kasia Owczarzak
Zosia Burczymucha
Tereska Misio
Oliwka Knot
Czyli zwykła lista.
No i teraz problem: gdy wpliku lista zaczyna się od pierwszej linijki to w wyświetlaczu przed Spreadsheet String To Array, mam ladna liste jak w pliku, natomiast już za bloczkiem brakuje mi dwóch pierwszych linijek.
Dopiero gdy plik zacznę pisać od 3 linijki, to na wyściu Spreadsheet String To Array, mam wszystkie potrzebne dane. Jak to rozwiązać? Możę coś przez przypadke pomijam ?
Pozdrowienia

- jogurt_owocowy
Skoro przed funkcją jest dobrze, a za nią źle to znaczy, że problem jest w niej(genialne!
).
Nic nie pomijasz tylko dodajesz nawet za dużo, a konkretnie za dużo o jeden wymiar tablicy Array Constant podłączonej do klocka Spreadsheet String To Array. Kliknij na tej stałej prawym klawiszem i Remove Dimension, żeby była 2D.
Pozdrawiam

Nic nie pomijasz tylko dodajesz nawet za dużo, a konkretnie za dużo o jeden wymiar tablicy Array Constant podłączonej do klocka Spreadsheet String To Array. Kliknij na tej stałej prawym klawiszem i Remove Dimension, żeby była 2D.
Pozdrawiam
To jest przykład tylko
Mój błąd 
Kasia Owczarzak 3
Zosia Burczymucha 3
Tereska Misio 4
Oliwka Knot 5
Oficjalne dane mają mieć jeszcze ocenę, i z nimi to też działa, ale znikają mi gdzieś po przetworzeniu stringa dwa pierwsze wiersze z pliku, gdy zapisuję go od pierwszej linijki. I wtedy w tablicy mam tylko :
Tereska Misio 4
Oliwka Knot 5
A jak zapiszę to wszystko od 3 linijki to mam w tablicy wszystko.

Kasia Owczarzak 3
Zosia Burczymucha 3
Tereska Misio 4
Oliwka Knot 5
Oficjalne dane mają mieć jeszcze ocenę, i z nimi to też działa, ale znikają mi gdzieś po przetworzeniu stringa dwa pierwsze wiersze z pliku, gdy zapisuję go od pierwszej linijki. I wtedy w tablicy mam tylko :
Tereska Misio 4
Oliwka Knot 5
A jak zapiszę to wszystko od 3 linijki to mam w tablicy wszystko.
- jogurt_owocowy
Napiszę jeszcze raz:
Tablica, którą podłączasz jako Array Constant na rysunku jest 3D(taka kostka). Wczytywanie jakiegokolwiek pliku do niej nie ma sensu, (bo jak niby taki plik miałby wyglądać?!) i funkcja głupieje.
Na Twoim rysunku widać, że różowa tablica posiada trzy indeksy.
I jeszcze raz:
Kliknij na tej stałej ("różowej tablicy") prawym klawiszem i Remove Dimension, żeby była 2D.
Tablica, którą podłączasz jako Array Constant na rysunku jest 3D(taka kostka). Wczytywanie jakiegokolwiek pliku do niej nie ma sensu, (bo jak niby taki plik miałby wyglądać?!) i funkcja głupieje.
Na Twoim rysunku widać, że różowa tablica posiada trzy indeksy.
I jeszcze raz:
Kliknij na tej stałej ("różowej tablicy") prawym klawiszem i Remove Dimension, żeby była 2D.
Dziękuję bardzo, faktycznie teraz działa dobrze 
Może w końcu pan doktor się odczepi

Może w końcu pan doktor się odczepi