Web Server inaczej... prośba o pomoc??

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Web Server inaczej... prośba o pomoc??

Post autor: jogurt_owocowy »

Krakers, pisałeś, że chcesz jeszcze sterować tą aplikacją. Czyli, tak rozumiem, klikać na swój "aktywno-pasywny" obraz panelu i oczekiwać zmiany wartości klikniętej kontrolki. Sam zmieniający się obrazek panelu w LV 6.1 można w prostszy sposób uzyskać z użyciem Web Servera.
I nie piszę, że się nie da tego zrobić, parę pomysłów już mam, ale wszystkie one to trochę jak wbijanie gwoździ śrubokrętem;) No ale po to jest forum, żeby czytać o innych. Czekam zatem na te lepsze.

PS. Może spróbuj przekonać promotora do zakupu nowszej wersji LV:)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2009 23:31 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

1. dlaczego tło diagramu jest niebieskie...? :(
2. W którym momencie pojawia się błąd...?
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
krakers22

Post autor: krakers22 »

Jogurcie_owocowy zakup nowego LabVIEW będzie tylko szkoda, że po mojej obronie. :( A co do Web Servera to już go wykorzystałem i teraz pora na jakiegoś VI-a. A co jeszcze do pomysłów to moje to są chyba jak wbijanie gwoździ ręką... :)

Mikrobi tło diagramu jest niebieskie bo się zapoznawałem z LabVIEW (jak jeszcze nie miałem żadnego pojęcia co to takiego :)) i tak się zostało, a błąd pojawia się na wyjściu bloczka Run VI.
Pozdrawiam.
Krakers
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

A może wbijanie czołem? ;)
No dobra, a jak to sterowanie vijajem ma wyglądać. Tak, jak "na żywo" tzn. klikasz na kontrolkę i ona odpowiednio reaguje czy może być jakoś prościej?
Awatar użytkownika
krakers22

Hehe czołem to już super sadyzm ;)
Dobrze by było, żeby działał "na żywo" :), a co do "prościej" to nie wiem co masz na myśli... Jogurcie_owocowy czy możesz sprecyzować? :)
Pozdrawiam.
Krakers
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

"Na żywo" to się rozumiemy. A prościej to np. tak jak narysunku poniżej. "Bierny" obrazek i "aktywna" lista wartości kontrolek, którą możemy edytować, kliknąć AKTUALIZUJ i widzimy efekty zmiany na obrazku.
Awatar użytkownika
krakers22

A mógłbym prosić Jogurcie_owocowy o wyjaśnienie w jaki sposób to zrobiłeś :) lub o diagramik jak to nie problem... ;)
Pozdrawiam.
Krakers
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Jasna sprawa.
Dołączyłbym viaje, ale w 6.1 ich nie otworzysz.
To co na obrazkach było zrobione w LV 8.0 więc niektóre rzeczy mogą się różnić np. Invoke Node - Get Panel Image.
Awatar użytkownika
krakers22

Dzięki serdeczne Jogurcie_owocowy ;), ale to jeszcze nie koniec bo właśnie mam problem z bloczkiem Get Panel Image. Czy ja te opcje, które zaznaczyłem na screen-ie mam wziąć w klaster i następnie do jakiegoś bloczka , który obsługuje obraz czy jak? :)

PS. A tak na marginesie to czy ma ktos może linka do jakiejś stronki z kolorami i opisem tych przewodów bo ja nie do końca w nich jestem zorientowany.
Pozdrawiam.
Krakers
Awatar użytkownika
krakers22

Screen, o którym pisałem wyżej ;)...
Pozdrawiam.
Krakers
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Kliknij prawym klawiszem na Invoke Node -> Help For Get Panel Image i stanie się światłość.
W klaster można wziąć wszystko tylko po co?! Zobacz jakie wejścia ma klocek Draw Flattened Pixmap, bo to do niego pojadą te dane. image depth to głębia kolorów obrazka. image to zawartość obrazu. Dla obrazów indeksowanych będzie to macierz 2D(M*N) indeksów do tablicy kolorów zawartej w colors, dla obrazów RGB(True Color) pewno macierz 3D(M*N*3).
Strzelam to wszystko bo nie mam LV 6.1 więc mogę się mylić, ale help nie;)
Awatar użytkownika
krakers22

Dzięki za podpowiedź, łatwo poszło... :)
Mam jeszcze parę pytań jednak:
1. Co prawda czytałem helpa, ale chciałbym poznać Twoje rozumowanie, że się tak wyrażę, odnośnie bloczka VI z opcją "Panel" tuż przed pętlą. Jakie zadanie w tym VI-ju ma spełniać ten bloczek?
2. Przy zdalnym sterowaniu niestety występuje błąd (za bloczkiem VI z opcją "Panel") o numerze 1032 ("VI Server access denied"). Porty VI Server są wszędzie tak samo ustawione, a zapory zdjęte. Dodatkowo oba komputery znajdują się w tej samej sieci. Jakieś pomysły??
3. Pod, który bloczek podwiązałeś przycisk "aktualizuj wartości"? "Send"? Przecierz on z niczym się nie łączy...
Pozdrawiam.
Krakers
Awatar użytkownika
krakers22

A tak na marginesie to jednak bez sterowania się nie obejdzie więc temat jest ciągle aktualny... Ja być otwarty na wszelkie propozycje. ;)
Pozdrawiam.
Krakers
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

1. Bloczek Property Node-Panel zwraca referencję do panelu viaja. Korzystając z niej i kolejnego Property Node wyłuskuje się wartości kontrolek w pętli for.
2. Spróbuj pogrzebać w opcjach. Options -> VI Server -> Configuration zaznacz ptaszka przy Allow TCP/IP Access.
3. Ten przycisk pełnił rolę "demonstracyjną":) Tak jak i cały program. Najlepiej byłoby to zrobić tak, że do tej tablicy kontrolek wpisywać tylko kontrolki (nie-Indicators) i po prostu aktualizować wartości w każdym obiegu pętli. Wtedy przycisk AKTUALIZUJ nie będzie potrzebny, chociaż można go zostawić i dać użytkownikowi do wyboru aktualizację natychmiastową albo po naciśnięciu przycisku.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2009 23:33 przez jogurt_owocowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krakers22

Hmm... W opcjach vi serwera też wszystko dobrze jest poustawiane. Dla wszystkich adresów zrobiłem allow, podobnie w pozostałych opcjach. Niestety to nie to. :( Dla pewności umieściłem nawet ten port w wyjątkach firewall-a i też nic...
Pozdrawiam.
Krakers
ODPOWIEDZ