PenDrive
PenDrive
Witam ...
Chciałem zaprojektowac aplikacje w LabView 8.0.1, która bedzie sie komunikowała z PenDrive'em i zapisywała na nim jakiś plik z danymi. Potrzebuje do tego jakiesz szczególne biblioteki czy wystarczy uzyc odpowiednich fukcji środowiska, bo przeież w końcu to port szeregowy. Wiem co nieco o co w tym chodzi, ale do tego nie moge sie jakoś zabrać.
Pozdrawiam!
Chciałem zaprojektowac aplikacje w LabView 8.0.1, która bedzie sie komunikowała z PenDrive'em i zapisywała na nim jakiś plik z danymi. Potrzebuje do tego jakiesz szczególne biblioteki czy wystarczy uzyc odpowiednich fukcji środowiska, bo przeież w końcu to port szeregowy. Wiem co nieco o co w tym chodzi, ale do tego nie moge sie jakoś zabrać.
Pozdrawiam!
Fraktal ...!
Re: PenDrive
moze ja nie bardzo rozumiem w czym rzecz .... ale PenDrive jest widziany przez system jako kolejny dysk, wiec mozna chyba wlasnie tak traktowac go w LV.
Zgadza sie. Ale ja to chciałem troche inaczej zrobic. Potraktowac to jako uzadzenie usb i odwolywac sie do niego tak jak np do urzadzen innego typu na USB. Wiem ze nie jest to moze zbyt wygorowany pomysl, ale chciałbym cos porobic na urządzeniach a nie mam do nich dostepu. Czy macie jkaios inny sposob zeby pocwiczyc wspolprace z urzadzeniami, ja nie mam pojecia jka to zrobic.
Fraktal ...!
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Możesz sobie symulować karty NI poprzez sterownik DAQmx
Wtedy masz co dyspozycji całą gamę urządzeń.
bogdani
Wtedy masz co dyspozycji całą gamę urządzeń.
bogdani
A moge to robic na wersji:
LABVIEW Proffesional Developmen System with Math Script
czy to jakas inna wersja musi byc?
Bo chyba tego nie ma
LABVIEW Proffesional Developmen System with Math Script
czy to jakas inna wersja musi byc?
Bo chyba tego nie ma
Fraktal ...!
-
- Administrator
- Kontakt:
Zdecydowanie możesz t orobić w tej wersji. W każdej wersji to możesz zrboić, ponieważ funkcjonalność ta jest zaszyta w sterownikach DAQmx od wersji 7.4.
bogdani
bogdani
Tylko dlaczego nie moge znalezc tego w komponentach? O co chodzi? Nie mam pojecia, jestem poczatkujacy, prosze mi wybaczyc.
Fraktal ...!
-
- Administrator
- Kontakt:
Witaj
Zrobić to można bardzo łatwo. Trzeba do tego użyć MAX (Measurements & Automation Explorer). W drzewku z lewej strony należy prawym klawiszem wybrać Devices and Interfaces a następnie z menu wybrać pozycję Create New.... W otwartym oknie nalezy wybrać pozycję NI-DAQmx Simulated Device. Potem to już zostanie ci tylko wybranie karty, którą chcesz symulować i na liście kart podłączonych pojawi się owa symulowana karta.
bogdani
Zrobić to można bardzo łatwo. Trzeba do tego użyć MAX (Measurements & Automation Explorer). W drzewku z lewej strony należy prawym klawiszem wybrać Devices and Interfaces a następnie z menu wybrać pozycję Create New.... W otwartym oknie nalezy wybrać pozycję NI-DAQmx Simulated Device. Potem to już zostanie ci tylko wybranie karty, którą chcesz symulować i na liście kart podłączonych pojawi się owa symulowana karta.
bogdani
Ok. Rozumiem, tylko jest taki problem, że ja tego nie mam. Nie mam max-a. Czym to może być spowodowane? Nie wiem jka to znaleźć i gdzie? Trzeba to jakoś doinstalować, a jak tak to skąd?
[hr]
Dzięki za wszelką pomoc.
[hr]
Dzięki za wszelką pomoc.
Fraktal ...!