Pytanie odnośnie FFT

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
RQsz

Pytanie odnośnie FFT

Post autor: RQsz »

Witam, pracuję nad moim dyplomem na uczelni no i korzystam w jego ramach z LAbview.
Muszę zrobić FFT generowanego przez siebie sinusa. Wykorzystuję do tego Real FFT.vi a następnie rysuję wykresy amplitudy i fazy. Z tym że mam problem z amplitudą, gdyż dla sygnału sinusa o amplitudzie A i częstotliwości f otrzymuję prążek w czętsotliwości f ale jego wartość wynosi A/2. Może ktoś wie o co z tym chodzi. Bo z tego co pamiętam to nie powinno tak być.
Będę wdzieczny za wszelką ewentualną pomoc. W załączeniu mój program.
pozdrawiam
RQsz
RQsz

Re: Pytanie odnośnie FFT

Przeglądałem help dla tego bloczka, zawarto w nim takie informacje:

"
Real FFT Details
The input sequence is real-valued.
The Real FFT VI executes FFT routines if the size of the input sequence is a valid power of 2
size = 2m, m = 1, 2,…, 23.
If the size of the input sequence is not a power of 2, the Real FFT VI calls an efficient real DFT routine.
The output sequence Y = Real FFT[X] is complex and returns in one complex array
Y = YRe + jYIm
"

Nawet jest chyba błąd bo napisano, że size=2m a powinno być 2^m
no i ztego nie wynika nic na temat amlitudy.
pozdrawiam
RQsz

Real FFT.vi tylko dla częstotliwości "dodatnich".
RQsz

Jeszcze jedno pytanie po bloczku RealFFT robie Split 1d Array żey pokazało mi tylko częstotliwości dodatnie i potem Complex to Polar i z tego otrzymuję wykresy cześci rzeczywistej i urojonej. No i stąd moje pytanie jako co mam traktować wykres częsci rzeczywistej jako power spectrum czy amplitude spectrum bo tego nie wiem. No i dlatego nie wiem czemu pik dla sinusa 5 volt ma 2,5???
PMaj

Post autor: PMaj »

witam
skoro już ściągnąłem programy i zobaczlem na nie to napizse: jak byłbym promotorem pracy mgr. to takiego programu nawet nie zaczął bym sprawdzać.
pzrecież tam nic nie widać ...
jaki jest ten sinus? jaką ma wartość stałą?
na każde
dobrze zadane pytanie mozna znaleźć odpowiedź.
Nie jestem leniwy
Mam zawyżone wymagania motywacyjne
Awatar użytkownika
Can-D

Post autor: Can-D »

W implementacjach transformacji Fouriera (w tym algorytm radix-2 FFT) przewaznie pomija sie wspolczynnik 1/N stojacy przed suma we wzorze opisujacym prosta dyskretna transformacje Fouriera. W zwiazku z tym dla rzeczywistego sygnalu x(n) wspolczynniki dyskretnej transformaty Fouriera sa przeskalowane zgodnie z zaleznoscia: A(k) = {1/N*abs(X(k)), dla k=0; 2/N*abs(X(k)), dla k > 0}.
W zalaczniku zamiescilem przyklad wyznaczajacy 'modul czestotliwosciowego widma amplitudowego Fouriera' (przeskalowany w osi rzednych; os czestotliwosci nie skalowana - zakladajac fp=N jest w Hz).
RQsz

Dziękuję za odpowiedź. Przejrzę Twój program jak dostanę się gdzieś do Labview 7.1. pozdrawiam
Rqsz
Awatar użytkownika
Can-D

Post autor: Can-D »

Q: Dlaczego 'piki' o polowe nizsze? A: (A)symetria DFT sygnalu rzeczywistego.
Dla sygnalu rzeczywistego x(n) mamy X(N/2+k) = X*(N/2-k). N/2-ty prazek widma X(k), k = 0,1,2,...,N-1 lezy wiec na osi symetrii wzgledem niego czesc rzeczywista jest symetryczna (Re(X(N/2+k)=Re(X(N/2-k)), a czesc urojona - asymetryczna (Im(X(N/2+k)=-Im(X(N/2-k)), czyli uzyteczna informacja jest zawarta w pierwszych N/2+1 prazkach (0,1,2,...,N/2), odpowiadajacym czestotliwosciom zmieniajacym sie od zera do fp/2 z krokiem fp/N. Ponadto zawsze Im(X(0)) = Im(X(N/2)) = 0. Z powodu (a)symetrii kazda czestotliwosc 'wystepuje' w widmie dwa razy. W zwiazku z tym jej amplituda jest dwukrotnie mniejsza.
ODPOWIEDZ