Cześć wszystkim,
czy może ktoś wie, jak zrobić rozkład transmitancji na ułamki proste w LV?
Interesuje mnie przedstawienie transmitancji wyższego rzędu w postaci sumy transmitancji niższego rzędu.
Jedyne, co znalazłem blok Partial Fraction Expansion VI, ale nie wiem jak za jego pomocą uzyskać sumacyjną postać.
http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... expansion/
Rozkład transmitancji
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
- Kontakt:
Rozkład transmitancji
- Załączniki
-
- Transfer function LV 18.0.vi
- (27.15 KiB) Pobrany 317 razy
-
- Transfer function LV 10.0.vi
- (19.36 KiB) Pobrany 295 razy
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Rozkład transmitancji
Jedyne, co znalazłem blok Partial Fraction Expansion VI, ale nie wiem jak za jego pomocą uzyskać sumacyjną postać.
- Załączniki
-
- Partial Fraction Expansion Example.vi
- LV 2015
- (13.08 KiB) Pobrany 310 razy
-
- Kontakt:
A jednak nadal problem istnieje.
Dla tak prostej transmitancji po zsumowaniu otrzymuje się dokładnie to, co było. Jednak dla tej przykładowej już nie jest to samo.
Z czego to może wynikać?
Dla tak prostej transmitancji po zsumowaniu otrzymuje się dokładnie to, co było. Jednak dla tej przykładowej już nie jest to samo.
Z czego to może wynikać?
- Załączniki
-
- Partial Fraction Expansion Example.vi
- (152.77 KiB) Pobrany 305 razy
-
- Kontakt:
I już mam odpowiedź na mój problem z NI:
Sposób w jaki zachowuje się ta funkcja określiłbym jako poprawny, ale niewłaściwy dla wszystkich przypadków. Wynika to bezpośrednio ze sposobu implementacji, funkcja PFE do obliczania residuów oraz biegunów wykorzystuje funkcję Heaviside’a, która nie ma zastosowania, gdy pierwiastki wielomianu w mianowniku są podwójne albo zespolone, poprawne wyniki będą zatem tylko dla pojedynczych pierwiastków rzeczywistych.
Sprawdziłem w MATLABie i tu też się wykłada (MathScript Node). W taki razie trzeba sobie poradzić inaczej.
Sposób w jaki zachowuje się ta funkcja określiłbym jako poprawny, ale niewłaściwy dla wszystkich przypadków. Wynika to bezpośrednio ze sposobu implementacji, funkcja PFE do obliczania residuów oraz biegunów wykorzystuje funkcję Heaviside’a, która nie ma zastosowania, gdy pierwiastki wielomianu w mianowniku są podwójne albo zespolone, poprawne wyniki będą zatem tylko dla pojedynczych pierwiastków rzeczywistych.
Sprawdziłem w MATLABie i tu też się wykłada (MathScript Node). W taki razie trzeba sobie poradzić inaczej.