Budowanie tablicy z pliku
Witam,
Mam plik tekstowy z takimi danymi
pomiar1;12;OK
pomiar2;43;BAD
pomiar3;22;OK
pomiar4;41;BAD
pomiar5;27;OK
Chciałbym odczytać ten plik (Read From Spreadsheet File VI)
i wyświetlić w LV tabelę z wynikami chciałbym aby były 3 kolumny(czyli dane oddzielane są za pomocą średników) kolumna pomiar,wartość pomiaru oraz określenie czy wynik pomiaru jest OK.
Udało mi się zrobić cos takiego:
tylko że tu jest wszystko w jednej kolumnie, a ja chcę w 3.
W jaki sposób najlepiej podzielić te stringi (czy stworzenie tablicy wielowymiarowej np. 5x3) i dodanie tam tych danych byłoby ok?
oraz w jaki sposób pokolorować tabelę? załóżmy, że jeśli wynik jest OK, chciałbym pokolorować na zielono, a jeśli jest BAD to na czerwono.
Mam plik tekstowy z takimi danymi
pomiar1;12;OK
pomiar2;43;BAD
pomiar3;22;OK
pomiar4;41;BAD
pomiar5;27;OK
Chciałbym odczytać ten plik (Read From Spreadsheet File VI)
i wyświetlić w LV tabelę z wynikami chciałbym aby były 3 kolumny(czyli dane oddzielane są za pomocą średników) kolumna pomiar,wartość pomiaru oraz określenie czy wynik pomiaru jest OK.
Udało mi się zrobić cos takiego:
tylko że tu jest wszystko w jednej kolumnie, a ja chcę w 3.
W jaki sposób najlepiej podzielić te stringi (czy stworzenie tablicy wielowymiarowej np. 5x3) i dodanie tam tych danych byłoby ok?
oraz w jaki sposób pokolorować tabelę? załóżmy, że jeśli wynik jest OK, chciałbym pokolorować na zielono, a jeśli jest BAD to na czerwono.
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Budowanie tablicy z pliku
Ustaw wejście Delimiter na dole VI'a podłączając stałą ";"
- smiga
- Administrator
Odnośnie kolorowania tablicy, nie jest to już takie trywialne, bo tablica musi być konkretnego typu cała, więc nie chce zmieniać jednej komórki na czerwono, a innej na zielono.
Polecam zbudowanie tablicy klastrów, w których prócz stringa jest reprezentacja koloru (np. boulean...choć najładniej wyglądałaby tablica obrazków (2D picture indicator), w których mamy kolor i tekst.
Zerknij na taki przykład:
Polecam zbudowanie tablicy klastrów, w których prócz stringa jest reprezentacja koloru (np. boulean...choć najładniej wyglądałaby tablica obrazków (2D picture indicator), w których mamy kolor i tekst.
Zerknij na taki przykład:
Ostatnio zmieniony 31 mar 2017 11:17 przez smiga, łącznie zmieniany 1 raz.
Albo użyć table zamiast array - wtedy można każdą komórkę kolorować wg własnego widzimisię, z tym że trzeba to robić przez property node
- smiga
- Administrator
Tak będzie na pewno ładniej.aaddaas pisze:Albo użyć table zamiast array - wtedy można każdą komórkę kolorować wg własnego widzimisię, z tym że trzeba to robić przez property node
Dorzucę tylko, że kolorowanie tablic jest WOLNE. Tak na serio wolne. Chcąc pokolorować całą tablicę np 20x200 (nie w jednym kolorze) należy uzbroić się w cierpliwość...
"Brzydkim ale skutecznym" rozwiązaniem jest wyświetlanie w tablicy obrazków zamiast stringów i użycie bloczka DrawTextAtPoint. Dzieki temu można dowolne pole można dowolnie pokolorować i nie ograniczać sie do samego textu. Niestety wczale bardzo szybkie, ani eleganckie to nie jest.
W Twojej sytuacji proponuję zastosować .NET'owe rozwiazania
W Twojej sytuacji proponuję zastosować .NET'owe rozwiazania
Wystarczy poprawnie użyć właściwości "Defer Panel Updates?". Przykład: Background Color of Table Updates Slowly in LabVIEW.aaddaas pisze:Dorzucę tylko, że kolorowanie tablic jest WOLNE. Tak na serio wolne. Chcąc pokolorować całą tablicę np 20x200 (nie w jednym kolorze) należy uzbroić się w cierpliwość...
Faktycznie, trochę więcej zachodu, ale znacznie przyspiesza!TMa pisze:Wystarczy poprawnie użyć właściwości "Defer Panel Updates?". Przykład: Background Color of Table Updates Slowly in LabVIEW.aaddaas pisze:Dorzucę tylko, że kolorowanie tablic jest WOLNE. Tak na serio wolne. Chcąc pokolorować całą tablicę np 20x200 (nie w jednym kolorze) należy uzbroić się w cierpliwość...