Witam
Mam duży problem. Otóż dostałem w pracy za zadanie stworzyć analizator harmonicznych na sprzęcie PXIe-6366, a jak narazie moja znajomość labview ogranicza się do prostych zabaw typu algebra boole'a.
Potrzebuje stworzyć program, który będzie analizował zadane napięcie:
a) Przemienne 115V 400Hz w paśmie 10 do 200Hz
b) Stałe 28V w paśmie 0 do 150kHz.
Ze szczególnym uwzględnieniem podharmonicznych i interharmonicznych. I tu zaczynają się schody.
Jak na razie zrobiłem coś takiego jak w załączniku. Nic wielkiego ale jakoś działa ;)
Potrzebuje jeszcze zrobić wykres słupkowy THD i poszczególnych harmonicznych oraz poszczególne wykresy dla napięć.
Jednak nie wiem za bardzo jak to zrobić. Próbwałem użyć histogramu z funkcji matematycznych ale pokazywał głupoty. Chyba, że coś sknociłem. Proszę pomóżcie!!!
Pomoc przy programie do analizy harmonicznych
Pomoc przy programie do analizy harmonicznych
- Załączniki
-
- harmoniczne.vi
- (115.51 KiB) Pobrany 361 razy
Re: Pomoc przy programie do analizy harmonicznych
Widzę, że jak ktoś potrzebuje pomocy w pracy, a nie w szkole lub hobbystycznie to wszyscy pędzą z pomocą 
Może jednak, ktoś zechce mi pomóc nie patrząc na mnie jako na konkurencje, itp.
Gdyby jednak znalazła się dobra dusza to może mogłaby mi pomóc w kilku kwestiach:
a) Jak mogę sprawić aby wartość THD była sensowna? Porównuje otrzymaną wartość z analizatorem harmonicznych i różnica sięga kilkudziesięciu procent. Dla sygnału z generatora 400Hz, 4Vpp i modulowanego AM 120% i f= 5,6kHz thd z programu to 0,23% a z analizatora 61.2%.

b) Dodaktowo na wejściu karty pomiarowej pojawia mi się ciągle jakieś napięcie znikome około 0,3V. Próbowałem z łączenia mas obu urządzeń, uziemiana karty itd. i nic. Nie wiem już co moge zrobić dalej.

Może jednak, ktoś zechce mi pomóc nie patrząc na mnie jako na konkurencje, itp.
Gdyby jednak znalazła się dobra dusza to może mogłaby mi pomóc w kilku kwestiach:
a) Jak mogę sprawić aby wartość THD była sensowna? Porównuje otrzymaną wartość z analizatorem harmonicznych i różnica sięga kilkudziesięciu procent. Dla sygnału z generatora 400Hz, 4Vpp i modulowanego AM 120% i f= 5,6kHz thd z programu to 0,23% a z analizatora 61.2%.

b) Dodaktowo na wejściu karty pomiarowej pojawia mi się ciągle jakieś napięcie znikome około 0,3V. Próbowałem z łączenia mas obu urządzeń, uziemiana karty itd. i nic. Nie wiem już co moge zrobić dalej.

- Załączniki
-
- Analizator Harmonicznych.rar
- (139.7 KiB) Pobrany 367 razy
- skoziate
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
- Kontakt:
Re: Pomoc przy programie do analizy harmonicznych
Cześć!
Z tego co rozumiem, to wykonujesz akwizycję sygnału o wspomnianych wcześniej parametrach, a następnie wykonujesz analizę pod kątem zniekształceń harmonicznych i wyniki nie są takie, jakbyś się spodziewał. Zanim przejdziemy do przetwarzania sygnału i jego analizy i obliczania THD, proponuję, żebyś na początek uzyskał pomiar sygnału, który wiesz, że jest poprawny.
Na początek podaj proszę podstawowe parametry Twojego układu pomiarowego:
1. Co jest źródłem sygnału (generator, jakiś obwód albo sieć)?
2. Czy i jak jest to źródło uziemione?
3. Jaka jest impedancja wyjściowa?
4. Do których pinów wejściowych PXIe-6366 podłączyłeś sygnał?
5. Czy mógłbyś zmierzyć i zapisać swój sygnał do pliku (text, TDMS), a następnie wrzucić go na forum?
ad. 5. Karty pomiarowe DAQ mają możliwość akwizycji sygnałów przez terminal uziemiony (RSE - Referenced Single-Ended) lub różnicowy (Differential). W każdym z nich będą inne piny, do których należy podłączyć sygnał. W Twojej aplikacji wejście w funkcji DAQmx Create Virtual Channel http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... techannel/ ma niepodłączone wejście input terminal configuration, więc wybiera domyślnie Default. Dla PXIe-6466 domyślna konfiguracja dla wejścia analogowego 0 to Differential (więcej http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... ermconfig/). Zatem sygnał powinien być podłączony to pinów 68 (dodatni) i 34 (ujemny).
Sprawdź połączenia, ewentualnie popraw i wykonaj pomiar ponownie i daj znać jaki jest rezultat.
Z tego co rozumiem, to wykonujesz akwizycję sygnału o wspomnianych wcześniej parametrach, a następnie wykonujesz analizę pod kątem zniekształceń harmonicznych i wyniki nie są takie, jakbyś się spodziewał. Zanim przejdziemy do przetwarzania sygnału i jego analizy i obliczania THD, proponuję, żebyś na początek uzyskał pomiar sygnału, który wiesz, że jest poprawny.
Na początek podaj proszę podstawowe parametry Twojego układu pomiarowego:
1. Co jest źródłem sygnału (generator, jakiś obwód albo sieć)?
2. Czy i jak jest to źródło uziemione?
3. Jaka jest impedancja wyjściowa?
4. Do których pinów wejściowych PXIe-6366 podłączyłeś sygnał?
5. Czy mógłbyś zmierzyć i zapisać swój sygnał do pliku (text, TDMS), a następnie wrzucić go na forum?
ad. 5. Karty pomiarowe DAQ mają możliwość akwizycji sygnałów przez terminal uziemiony (RSE - Referenced Single-Ended) lub różnicowy (Differential). W każdym z nich będą inne piny, do których należy podłączyć sygnał. W Twojej aplikacji wejście w funkcji DAQmx Create Virtual Channel http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... techannel/ ma niepodłączone wejście input terminal configuration, więc wybiera domyślnie Default. Dla PXIe-6466 domyślna konfiguracja dla wejścia analogowego 0 to Differential (więcej http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... ermconfig/). Zatem sygnał powinien być podłączony to pinów 68 (dodatni) i 34 (ujemny).
Sprawdź połączenia, ewentualnie popraw i wykonaj pomiar ponownie i daj znać jaki jest rezultat.
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian