Kilka przebiegów na jednym wykresie XY
Kilka przebiegów na jednym wykresie XY
Witam wszystkich!
Mam taki problem. Potrzebuje umieścić na jednym wykresie przebieg 3 temperatur na przestrzeni kilku godzin. Idealnie do tego nadaje sie XY graph... tylko że nie umiem dodac kolejnego plotu. Znalazłem podoby temat na forum ( http://www.labview.pl/viewtopic.php?t=7 ... kresy.html ) ale tam w odpowiedzi było jedynie wspomniane że można przykład czegoś takiego znaleść w pliku "XY Graphs". Nie posiadam takowego na swoim dysku. Może ktos mi doradzi jak to zrobić lub prześle ten plik?
Mam taki problem. Potrzebuje umieścić na jednym wykresie przebieg 3 temperatur na przestrzeni kilku godzin. Idealnie do tego nadaje sie XY graph... tylko że nie umiem dodac kolejnego plotu. Znalazłem podoby temat na forum ( http://www.labview.pl/viewtopic.php?t=7 ... kresy.html ) ale tam w odpowiedzi było jedynie wspomniane że można przykład czegoś takiego znaleść w pliku "XY Graphs". Nie posiadam takowego na swoim dysku. Może ktos mi doradzi jak to zrobić lub prześle ten plik?
e_gregor
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Kilka przebiegów na jednym wykresie XY
To co wpisywałeś w wyszukiwarkę, że nie znalazłeś tego posta ?! http://labview.pl/viewtopic.php?t=591/h ... graph.html
Chyba, że nie o to chodzi to daj znać.
Pozdrawiam
Chyba, że nie o to chodzi to daj znać.
Pozdrawiam
No właśnie nie o to mi chodziło. Program ma działac tak: odpalam, a on na wykresie rysuje przebiegi 3 temperatur. Chciałbym zeby na wykresie były widoczne całe przebiegi w czasie, tzn od odpalenia programu do bieżacej chwili. Po prostu patrzysz na wykres i widzisz jak w ciagu ostatnich kilku godzin wyglądał ich przebieg. Zrobiłem coś takiego z XY graphem ale ni mogę dodać wiecej niż jeden przebieg.
e_gregor
Dane dla każdego wykresu XYGraph to klaster dwóch tablic.
Wystarczy każdy taki klaster podłaczyć do BuildArray.
Wystarczy każdy taki klaster podłaczyć do BuildArray.
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Z XY Graphem też można i ma to swoje zalety i wady.
Ale jeśli chcemy tylko wyświetlić te dane to prościej użyć Charta.
"Chciałbym zeby na wykresie były widoczne całe przebiegi w czasie, tzn od odpalenia programu do bieżacej chwili" --> Autoscale X.
Przykład w załączniku.
Pozdrawiam
Ale jeśli chcemy tylko wyświetlić te dane to prościej użyć Charta.
"Chciałbym zeby na wykresie były widoczne całe przebiegi w czasie, tzn od odpalenia programu do bieżacej chwili" --> Autoscale X.
Przykład w załączniku.
Pozdrawiam
Dzięki jogurt. O to mi chodziło. Tylko chart ma tą wadę że nie moze wyświetlić więcej niż 1023 próbki. Chciałbym program działający tak samo jak podesłany przez Ciebie przykład z tym żeby mógł wyświetlać znacznie wiecej próbek bez konieczności przewijania wykresu.
e_gregor
PKM na Chart>> Chart History Lenght
Można ustawić więcej.
Można ustawić więcej.
No to super. Teraz jest jak chcialem. Jeszcze tylko powiedzcie mi jak dodać kursory do tego wykresu i będzie super ;)
e_gregor
Życzysz sobie od strony panelu czy diagramu?
A to juz bez różnicy ;) ważne żeby działało i było użyteczne
e_gregor
rozwiniesz wypowiedź jak rozumiem? tzn. jakie ma być działanie kursorów?
Potzrzebuje dwóch niezależnych pionowych kursorów, które zwrócą wartość x oraz wartości y dla każdego z plotów
e_gregor
Jaka to wersja LabVIEW? dla 7.1 nie ma opcji kursorów w wykresach typu chart (albo mnie zaślepiły pączki) ;)
Jest opcja kursorów dla wykresów XYGraph, jednak jak rozumiem poszedłeś w kierunku wykresów chart?
Jest opcja kursorów dla wykresów XYGraph, jednak jak rozumiem poszedłeś w kierunku wykresów chart?
No mam juz LabVIEW 8. Poszedłem w stronę wykresów chart bo na nich umiem zrobić kilka plotów ale chętnie użyłbym xy grapha gdybym wiedział jak to zrobić
e_gregor
Pomoc kontekstowa (dla ikony XYGraph na diagramie) sugeruje takie rozwiązanie:e_gregor pisze:chętnie użyłbym xy grapha gdybym wiedział jak to zrobić