Witam,
Jak w temacie mam do zrealizowania program. Treść: Obsłużyć miernik temperatury z karty pomiarowej i wyświetlić wykres. Jeżeli temperatura była powyżej lub poniżej wyznaczonego maksimum lub minimum, miała palić się odpowiednia dioda. Następnie zrobić średnią z 7-miu pomiarów i wyświetlić wraz z pierwszym wykresem.
Dodatek specjalny: by obsłużyć miernik przesuńcie na mierniku odpowiedni przełącznik, obsłużcie wejście (chyba) zero i wczytujcie wyniki w postaci voltage pomnożone (chyba) przez 100. Powinno w miarę ludzko wychodzić.
Jest to treść napisana przez kolegę więc troche nie czytelna, z tego co zrozumiałem musze podłączyć urządzenie zewnętrzne z którego będę zbierał dane. W domu nie jestem w stanie tego zrobić więc chciałbym to zadanie wykonać opierając się o sygnały które będą podawane poprzez bloczek temp. Nie wiem jak się za to zabrać. Dziękuje za wszelką pomoc.
Dopiero zaczynam się uczyć Labview, także proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam,
Rout
Wyświetlanie temperatury na grafie
Wyświetlanie temperatury na grafie
Sprawdzac czy wartosc minimalna lub maksymalna zostaly przekroczone to nie problem, rysowac temp na wykresie oraz usredniac tez (masz gotowe bloczki do ktorych sie podpinasz).
Problemem jest bardziej to w jaki sposob odbierasz sygnaly w LabVIEW.
Jezeli dobrze Cie zrozumialem, chcesz sobie tylko pocwiczyc w domu na zmyslonych temperaturach. W takiej sytuacji watpie, zeby ktos Ci dal gotowe rozwiazanie bo przeciez zaczynasz dopiero i chcesz sie nauczyc
LabVIEW ma wbudowane gotowe przyklady. Poszukaj, pooprzegladaj forum. To o czym wyzej pisales to nie jest zadna magia.
Problemem jest bardziej to w jaki sposob odbierasz sygnaly w LabVIEW.
Jezeli dobrze Cie zrozumialem, chcesz sobie tylko pocwiczyc w domu na zmyslonych temperaturach. W takiej sytuacji watpie, zeby ktos Ci dal gotowe rozwiazanie bo przeciez zaczynasz dopiero i chcesz sie nauczyc