Witam,
Mam następujący problem. Chciałbym do wybudowanego urządzenia dołączyć proste oprogramowanie (aplikacja .exe) do jego obsługi napisane w Labview 8.5. (a nawet skompilowane tylko szef mi nie udzieli licencji)
zawiera:
obsługę urządzeń pod RS232
wizualizację danych
mathscript
W związku z powyższym poszukuję firmy ew. właściciela licencji Labview do współpracy w zakresie skompilowania ww. programu i sprzedaży wraz z licencją na użytkowanie.
Czy rozwiązanie takie jest zgodne z prawem ?
Czy współpraca taka jest możliwa ?
Jakie są orientacyjne koszty takiej współpracy ?
Pozdrawiam
rob_ak
kompilacja exe z kodu żródłowego.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.0
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Czy to jest zgodne z prawem? Tylko dlaczego szef ci nie udzieli licencji?
Czy w tym momencie nie łamiesz paragrafu piszą program na licencji do której nie masz praw?
Czy taka współpraca jest możliwa?
Po warunkiem, że nie łamiesz samej licencji i j.w..
bogdani
Czy w tym momencie nie łamiesz paragrafu piszą program na licencji do której nie masz praw?
Czy taka współpraca jest możliwa?
Po warunkiem, że nie łamiesz samej licencji i j.w..
bogdani
Re: kompilacja exe z kodu żródłowego.
Odpowiedź dla bogdani.
Tylko dlaczego szef ci nie udzieli licencji?
Budżetówka.
Uważam że nie. Licencja Labview została zakupiona przez firmę X lat temu i zarejestrowany na moje nazwisko (jako użytkownik X lat temu), a program opracowany na potrzeby tejże firmy. Ponieważ wykracza to poza moje obowiązki służbowe a uważam że jestem właścicielem praw autorskich do kodu.
Chyba że ktoś ma inne zdanie ?
Pozdrawiam
rob_ak
Tylko dlaczego szef ci nie udzieli licencji?
Budżetówka.
Uważam że nie. Licencja Labview została zakupiona przez firmę X lat temu i zarejestrowany na moje nazwisko (jako użytkownik X lat temu), a program opracowany na potrzeby tejże firmy. Ponieważ wykracza to poza moje obowiązki służbowe a uważam że jestem właścicielem praw autorskich do kodu.
Chyba że ktoś ma inne zdanie ?
Pozdrawiam
rob_ak
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Tu wlasnie jest ten odwieczny problem.
Teoretycznie to nie masz praw do tego programu, to tak jak ze studentami posiadajacymi licencje studenckie. Wszystkie programy wykonane podczas studiow na tej i innej licencji sa wlasnoscia uczelni... Podejzewam, ze w twoim przypadku jest tak samo, wlascicielem programu jest Skarb panstwa, skoro to budzetowka.
Tak to wygladalo kilka lat temu, obecnie niewiem jak jest teraz...
Teoretycznie to nie masz praw do tego programu, to tak jak ze studentami posiadajacymi licencje studenckie. Wszystkie programy wykonane podczas studiow na tej i innej licencji sa wlasnoscia uczelni... Podejzewam, ze w twoim przypadku jest tak samo, wlascicielem programu jest Skarb panstwa, skoro to budzetowka.
Tak to wygladalo kilka lat temu, obecnie niewiem jak jest teraz...