Dziurawe wykresy

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
wbiker

Dziurawe wykresy

Post autor: wbiker »

Pojawil mi sie kolejny problem z XY Graph- mianowicie mam "dziurawe " dane (wartości X w nierównych odstępach). Chciałbym żeby punkty wyświetlane byly jako połączone linią, ale w miejscu dziury połączenia nie było- problem rozwiązałem dzieląc dane między dziurami na pojedyncze ploty, mysle jednak że to droga na około. Może jest jakas opcja której nie moge znalezc, ktora robila by to automatycznie.

Z góry dzieki za pomoc.
Awatar użytkownika
mgawlik
Kontakt:

Re: Dziurawe wykresy

Post autor: mgawlik »

nie wiem czy dobrze zrozumialem twoj problem. ja bym sprobowal "uciąglić" dziedzine bloczkiem "intepolate 1D array". w ten sposob powstana interpolowane wartosci funkcji w "dziurach".
wbiker

Chodzi raczej o samą sprawę wyswietlania przerw między punktami -chcialbym zeby kazda taka przerwa nie była polączona linią. Powiedzmy definiuje graniczną wartosc przerwy między kolejnymi punktami dziedziny powyżej której Labview nie połączy tych punktów linią a poniżej której łączyć będzie.
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Post autor: jogurt_owocowy »

Chyba jednak wymagasz już od LV za dużo. Jak dla mnie to takiej opcji nie ma. A Twój pomysł z dzieleniem takich nieciągłych wykresów na osobne ploty nie jest zły. Zamknij to sobie ładnie do subvi'ja do którego wchodzą dane do narysowania + wartość graniczna powyżej której LV ma nie łączyć punktów. W środku za pomocą Property Node ustaw sobie jeden kolor dla wszystkich plotów jednego, "dziurawego" wykresu i własne skalowanie tego wykresu(bo chyba opcja Autoscale Y będzie tu trudna do okiełznania) i nie będzie źle. Chyba ciężko coś lepszego tu wymyślić.

Pozdrawiam
wbiker

Znalazłem jednak lepsze rozwiązanie mojego problemu. Wystarczy w miejsce wykrytej "dziury" między punktami wstawić nowy punkt [x=(jakaś tam wartosc z pomiedzy punktami ); y=NaN]. To rozwiązanie jest o tyle dobre że niema konieczności bawienia się z mnóstwem osobnych plotów.
ODPOWIEDZ