LabView, aplikacje i języki programowania

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Gość

LabView, aplikacje i języki programowania

Post autor: Gość »

Zastanawiam się nad systemem wyposażonym w dwa stanowiska wizualizacyjne. Jedno stanowisko ma być podstawowe, a drugie zapasowe, gdyby to pierwsze przestało pracować. W obu stanowiskach cały czas mają być te same informaje o aktulanych pomiarach, aktualnych alarmach oraz historii alarmów oraz historii pomiarów. Aplikacje będa pracować prawdopodobnie z Siemens S7. Czy w LabView mogę taki systme zaprojektować i czy do napisania aplikacji muszę używać jakiś języków programowania? Wiem, że moje pytania są podstawowe, ale nie znam LabView i zanim podejmę jakąś decyzję chciałbym się coś więcej dowiedzieć. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Edi
Gość

Re: LabView, aplikacje i języki programowania

Czy ktoś stosował Labview w takich rozwiązaniach? Z forum zdążyłem dowiedzieć się, że LabView jest dobrym narzędziem do wspomagania badań np. na uczelaniach, ale czy można go zastosować do systemu jak wyżej opisałem?
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Edi pisze: Czy w LabView mogę taki systme zaprojektować i czy do napisania aplikacji muszę używać jakiś języków programowania? Wiem, że moje pytania są podstawowe, ale nie znam LabView i zanim podejmę jakąś decyzję chciałbym się coś więcej dowiedzieć. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Edi
Zadanie takie jest typowe dla środowiska LabVIEW.
Od czego zacząć? Od podstaw. Jeśli nie pracowałeś jeszcze w tym w środowisku poćwicz na przykładach dostępnych w LabVIEW.
Popatrz w jaki sposób
1. tworzony jest kod w LabVIEW
2. Jak realizowana jest komunikacja z urządzeniami - który z nich wykorzystać do komuniakcji z Simensem?
3. Sposób tworzenia i obsługi interfejsu
4. Gromadzenie danych
5. Struktury aplikacji
6. Komunikacja między dwoma aplikacjami (VI Server, Data Socket, klasyczne TCP-IP)
7. Określ specyfikację, czyli w jaki sposób ma pracować aplikacja.

...a potem...
pytaj na forum, sesja się kończy, będą wolne moce przerobowe, prawda...? :)
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
Awatar użytkownika
rumcajs

Post autor: rumcajs »

Przede wszystkim:
Czy w LabView mogę taki systme zaprojektować i czy do napisania aplikacji muszę używać jakiś języków programowania? Wiem, że moje pytania są podstawowe, ale nie znam LabView i zanim podejmę jakąś decyzję chciałbym się coś więcej dowiedzieć.
Oczywiście w Labview można to zrobić. Dla małych aplikacji wizualizacyjnych (do 10 I/O) wystarczy samo Labview, a dla większych polecam zakupić toolkit DSC, który znacznie ułatwi pracę (tworzenie i zarządzanie tagami, komunikacja z PLC itp.)
Aplikacje będa pracować prawdopodobnie z Siemens S7.
Do komunikacji pomiędzy PC a PLC potrzebujesz OPC Servera. Polecam oryginalny Siemensa, ale przypuszczam, że może być za drogi, można również użyć innych firm, ale będą mniej wydajne. Jeżeli będziesz miał DSC wraz z IA to tam będzie OPC Server.
Rumcajs.
Gość

W jakim języku tworzony jest kod w LabView?
Awatar użytkownika
rumcajs

Post autor: rumcajs »

W graficznym języku programowania nazywanym przez niektórych G. Kod po prostu się rysuje a nie pisze. Rumcajs.
Gość

Czy ten kod podobny jest do np. Visual Basic, C++ lub innego języka?
Awatar użytkownika
Mikrobi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: Mikrobi »

Edi pisze:Czy ten kod podobny jest do np. Visual Basic, C++ lub innego języka?
W pewnym stopniu tak.
Są struktury warunkowe takie jak Case, Selector, pętle while i for.
Sama idea tworzenia programu jest podobna.
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI
ODPOWIEDZ