Hej tu znowu ja
Chodzi mi o kalibrację dwuosiowego czujnika przyspieszenia. Dane które mam już obrobione idą po RS cały czas - mam to wszystko w pętli while która sobie działa. Muszę teraz zrobić coś takiego - ustawiać płytkę w 4 róznych położeniach i jednorazowo zbierać dane, które będą mi potem potrzebne do obliczeń. Tu pojawiają się dwa pytania - po pierwsze jak to zrobić? Próbowałem do pętli while wrzucić struktuję flat sequence structure - i tam dać 4 okienka. W każdym z nich pojawiałoby się okno dialogowe mówiące o tym jak ustawić płytkę, i opóźnienie - powiedzmy 2 sekundy. Po wciśnięciu klawisza OK - 2 sek opóźnienia - kolejne okienko itd itd. Tyle że po skończeniu tego działania - wszystko jest w pętli while, więc idzie od nowa a ja chcę żeby to było jednorazowe. Może powinienem użyć struktury producer/consumer? Nie wiem jednak do końca jak ona działa.... Po drugie - dane jakie dostanę z kalibracji muszą być stałe, ponieważ będą mi potrzebne do dalszych obliczeń. Jest możliwość utworzenia czegoś na kształt stałej globalnej w labview? W momencie gdy uda mi się skalibrować czujnik, pozostałe czynności to już tylko odpowiednie obliczenia (przeliczenie danych na g, oraz g na kąt wychylenia). Proszę o pomoc i dziękuję z góry za każdą.
Kalibracja czujnika
Re: Kalibracja czujnika
Cześć,
Nie musisz używać od razu struktury producer consumer, wystarczy zwykła state machine. Obczaj sobie jak to działa http://www.ni.com/white-paper/7595/en/
lub tutaj masz wątek z przykładowm kodem viewtopic.php?f=11&t=5053
Odradzam stosowania flat sequence, lepiej zrobić trzy stany w state machine.
Do zapamiętania ustawień możesz użyć klastra przesyłanego w shift register, local variable lub global variable. Poczytaj sobie trochę o tym, w necie jest na wiele przykładów. Chyba, że kalibracja ma być zapamiętywana także po zamknięciu programu, wtedy musisz zapisać dane do pliku.
Nie musisz używać od razu struktury producer consumer, wystarczy zwykła state machine. Obczaj sobie jak to działa http://www.ni.com/white-paper/7595/en/
lub tutaj masz wątek z przykładowm kodem viewtopic.php?f=11&t=5053
Odradzam stosowania flat sequence, lepiej zrobić trzy stany w state machine.
Do zapamiętania ustawień możesz użyć klastra przesyłanego w shift register, local variable lub global variable. Poczytaj sobie trochę o tym, w necie jest na wiele przykładów. Chyba, że kalibracja ma być zapamiętywana także po zamknięciu programu, wtedy musisz zapisać dane do pliku.
Ja tu tylko wklejam linki ale i tak możesz kliknąć pochwal ;)
Kalibracja czujnika
Czy ktoś mógłby mi pomóc zrobić coś takiego? Nie ogarniam jak się za to zabrać.... chodzi i mi o taką event sctructure, która będzie pobierała dane z tego portu - 4 różne dane, każda dana pobierana po wciśnięciu OK w okienku dialogowym..... chodzi o to że próbowałem użyć flat sequence structure - ale pobiera dane tylko raz - i przesyła je na kolejne klatki. A potrzebuję czegoś co pobierze nowe dane 4 razy - i potem poda je na wyjście - appkę która je przelicza mam już gotową
Kalibracja czujnika
Ok już sobie jakoś poradziłem, do zamknięcia