Witam,
chcę stworzyć program, który symuluje obsługę w McDonaldzie. Wszystko działa tak, jak sobie wymyśliłem poza przyciskiem Stop. Sprawdziłem program żarówką i wydaję się, że powinno działać jak należy - po kliknięciu przycisku Stop wartości True dopływają do Stop If True. Proszę Was o zdiagnozowanie problemu i rozwiązanie. Dodam, że skorzystałem z wyszukiwarki, ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania mojego problemu.
Pozdrawiam
Problem z zatrzymaniem programu w szablonie P&K
Problem z zatrzymaniem programu w szablonie P&K
- Załączniki
-
- cheesburger.vi
- (23.56 KiB) Pobrany 349 razy
Re: Problem z zatrzymaniem programu w szablonie P&K
Problem polega na tym, że po wyjściu z programu zmienna lokalna stop była ustawiona na TRUE co powodowało, że pętla na dole wykonywała się tylko raz.
Teraz stop powinien działać, ale to jest taka wersja na szybko. Nadal może być zablokowany, jeżeli będzie za dużo zamówień.
Radzę poczytać o timerach, maszynie stanów i zobaczyć parę przykładów z kolejkami.
Klastry do kolejki powinny być zapisane jako type def, to samo enumy.
Powodzenia.
Teraz stop powinien działać, ale to jest taka wersja na szybko. Nadal może być zablokowany, jeżeli będzie za dużo zamówień.
Radzę poczytać o timerach, maszynie stanów i zobaczyć parę przykładów z kolejkami.
Klastry do kolejki powinny być zapisane jako type def, to samo enumy.
Powodzenia.
- Załączniki
-
- cheesburger.vi
- (16.58 KiB) Pobrany 338 razy
Dzięki, ciekawe rozwiązanie, ale szczerze powiedziawszy dalej nie rozumiem dlaczego przycisk stop nie działa poprawnie w moim programie.
Jeśli zamiast czytać local variable z kontrolki stop, zastosujesz maszynę stanów, będziesz mógł ustawić mechanical action na Latch, wtedy nie będzie problemu z wciśniętym stopem po poprzednim zatrzymaniu. Postaraj się użyć kontrolki elapsed time, zamiast pętli wewnątrz programu, Dodaj obsługę błędów. Zacząłem wprowadzać poprawki w życie. I skorzystaj z rad SNT ;)
A przycisk STOP w Twoim programie działa, tylko z opóźnieniem dwóch zamówień. Jeśli klikniesz "stop" w momencie wykonywania zamówienia, musisz czekać aż się ono skończy, a następnie w następnym obiegu pętli, czekasz aż wykona się cała pętla (ergo kolejne zamówienie), a dopiero po tym Twoja dolna pętla się zatrzymuje, a program kończy.
A przycisk STOP w Twoim programie działa, tylko z opóźnieniem dwóch zamówień. Jeśli klikniesz "stop" w momencie wykonywania zamówienia, musisz czekać aż się ono skończy, a następnie w następnym obiegu pętli, czekasz aż wykona się cała pętla (ergo kolejne zamówienie), a dopiero po tym Twoja dolna pętla się zatrzymuje, a program kończy.
- Załączniki
-
- cheesburger.vi
- (24.78 KiB) Pobrany 361 razy
@aaddaas
Dzięki za rady i wyjaśnienie. Nie otworzę Twoich poprawek - nie moja wersja.
Dzięki za rady i wyjaśnienie. Nie otworzę Twoich poprawek - nie moja wersja.
ver 11
- Załączniki
-
- cheesburger.vi
- (15.32 KiB) Pobrany 357 razy