Witam szanowne grono! Jestem początkującym użytkownikiem Labview i mam kilka problemów z działaniem mojego programu, którego głównym zadaniem jest zapis danych z pewnym interwałem do pliku tekstowego. Do testów korzystam z funkcji sin później zostanie ona zastąpiona sygnałem pochodzącym z kontrolera DAQ Assist.
Proszę Was o podpowiedzi jak rozwiązać moje problemy:
- czy da się podpiąć pod przycisk otwieranie ścieżki i wybór ścieżki zapisu do pliku? Czy może być tylko tak juk u mnie na sztywno utworzenie pliku w momencie wywołania programu i później jego nadpisywanie? Jak to zrobić?
- do zapisu co pewien interwał wykorzystałem bloczek Elapsed Time, ale tą metodą przy naciśnięciu guzika aktywującego Elapsed Time nie zapisuje się u mnie pierwszy wynik, tylko muszę poczekać, aż czas minie i później następuje zapis do pliku drugiego pomiaru, czy ja się to jakoś obejść?
Panowie ratunku ;) Wszelkie wskazówki mile widziane.
Problem z przydzieleniem ścieżki do pliku dynamicznie
- Załączniki
-
- Untitled.vi
- Moje VI
- (81.93 KiB) Pobrany 341 razy
-
- pom.txt
- wyniki zapisane
- (195 Bajtów) Pobrany 329 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Re: Problem z przydzieleniem ścieżki do pliku dynamicznie
Hej,
Odnośnie scieżki masz conajmniej 2 sposoby
1. Jesli usuniesz te sciezke która jest podana na poczatku wtedy wyskoczy ci popup window w celu wybrania pliku.
2. Możesz dodać "File Dialog" express vi gdzie mozesz skonfigurowac gdzie bedziesz poszukiwał pliku itp. Ten express ma szereg parametrów i napewno dostosujesz do swojego programu.
Odnosnie elapsed time to masz taki problem ze musi upłynąc czas aby mozna było wykonac pomiar. Mozesz wymusić przy pierwszym wywołaniu aby od razu wykonał elapsed time zmuszając go do przepełnienia. A pózniej już bedzie działał zgodnie z tym co bedzie ustawione.
Odnośnie scieżki masz conajmniej 2 sposoby
1. Jesli usuniesz te sciezke która jest podana na poczatku wtedy wyskoczy ci popup window w celu wybrania pliku.
2. Możesz dodać "File Dialog" express vi gdzie mozesz skonfigurowac gdzie bedziesz poszukiwał pliku itp. Ten express ma szereg parametrów i napewno dostosujesz do swojego programu.
Odnosnie elapsed time to masz taki problem ze musi upłynąc czas aby mozna było wykonac pomiar. Mozesz wymusić przy pierwszym wywołaniu aby od razu wykonał elapsed time zmuszając go do przepełnienia. A pózniej już bedzie działał zgodnie z tym co bedzie ustawione.
Re: Problem z przydzieleniem ścieżki do pliku dynamicznie
Grzesiek dzięki za odpowiedź, jak zmusić Elapsed Time przepełnienia za pierwszym razem? Jaka jest na to metoda?
użyj shift register w którym będziesz zapisywał zmienną "zapis do pliku", w case true dla zapis do pliku sprawdzaj czy zmieniła się obecna wartość tej kontrolki z tą z shift registra (jeśli tak to wtedy na wyjściu z time has elapsed daj jeszcze ora z tym sygnałem, którym będziesz sprawdzał.