Jak wybrać określone wiersze z tablicy

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Erkebrand
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Jak wybrać określone wiersze z tablicy

Post autor: Erkebrand »

Mam dane w formie tablicy 2d. Potrzebuję, zaczynając od zadanego wiersza, wybrać z niej pierwsze 8 wierszy, które spełnią warunek: w wierszu musi występować zadany ciąg znaków zależny od dnia tygodnia (case structure). Wynikiem ma być druga tablica.

Załączam co mam zrobione, chociaż wiem, że jest to źle/niekompletnie, ale może pomoże zrozumieć co próbuję osiągnąć. 'dni jazdy' to wydzielona kolumna z 'tablica' - wydzieliłem ją, bo funkcja search string nie chciała działać na tablicy 2d, a z 1d jakoś chce.
Załączniki
arr.png
arr.png (12.29 KiB) Przejrzano 4184 razy
Awatar użytkownika
aaddaas
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Jak wybrać określone wiersze z tablicy

Post autor: aaddaas »

Hej!
Nie jestem pewien, czy Cię dobrze zrozumiałem:
Chcesz program, który wybierze pierwsze 8 wierszy z 2 wymiarowej tablicy, dla których spełniony będzie warunek o występowaniu danego ciągu znaków?
Jeśli tak, to przyglądnij się załącznikowi: Pętla For Loop jest z conditonal terminal, który przerywa pętlę, jeśli 8 razy zwiększy się numerek na shift register.
Poza tym wyjście dwuwymiarowej tablicy obarczamy warunkiem, że ma przepuszczać wiersz tylko gdy Number of replacements w Case Structure będzie inne niż zero.

PS: Staraj się unikać zmiennych lokalnych, szczególnie jeśli masz możliwość bezpośredniego połączenia kontrolek do struktury;)

EDIT: Rzecz jasna się przy bloczku "=" ma być 8, a nie 0 ;)
Załączniki
Line.png
Obrazek
Erkebrand
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Jak wybrać określone wiersze z tablicy

Post autor: Erkebrand »

Dzięki. Po paru poprawkach wygląda to tak:
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (10.69 KiB) Przejrzano 4131 razy
ODPOWIEDZ