jak z tablicy 1D zrobic tablice 2D
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2013
jak z tablicy 1D zrobic tablice 2D
witam jestem początkującym użytkownikiem LabVIEW i mam pewien problem, wydaje mi sie ze moze to byc bardzo prosta rzecz ale niestsety nie umiem sobie z nia poradzic ;/ chodzi o to ze majac na wejsciu jednowymiarową tablice i parametr mam utworzyc dwuwymiarowa tablice w ktorej kolejne wiersze powstają poprzez przenoszenie N/m elementów tablicy wejściowej do kolejnych wierszy tablicy wyjściowej, probowalam robic to przez funkcje build array ale nie wychodzi to co powinno :/ byłabym wdzieczna za jakies wskazówki pozdrawiam
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Re: jak z tablicy 1D zrobic tablice 2D
Hej,
Mozesz odpowiedziec na 2 pytania pomocnicze?:
1. Jaki to parametr ma byc na wejsciu oprócz tablicy?
Czy w ogóle ten parametr wejsciowy mówi nam ze elementy mają byc wieksze/ mniejsze czy inaczej?
2. Co oznacza przenoszenie N/m elementów?
Czy chodzi o przenoszenie elementów od elemetu "N" w ilości "m" czy inaczej mam to rozumiec....
Mozesz odpowiedziec na 2 pytania pomocnicze?:
1. Jaki to parametr ma byc na wejsciu oprócz tablicy?
Czy w ogóle ten parametr wejsciowy mówi nam ze elementy mają byc wieksze/ mniejsze czy inaczej?
2. Co oznacza przenoszenie N/m elementów?
Czy chodzi o przenoszenie elementów od elemetu "N" w ilości "m" czy inaczej mam to rozumiec....
-
hm rzeczywiscie napisalam to troche niedokaldnie, przepraszam, juz sie poprawiam ;p dokladniej mowiac chodzi o to ze ma byc na wejściu tablica danych numerycznych (dbl) o dowolnej długości oraz parametr m. Wyjściem tej funkcji powinna byd tablica dwuwymiarowa o wymiarze [N/m x m], w której kolejne wiersze powstają poprzez przenoszenie N/m elementów tablicy wejściowej do kolejnych wierszy tablicy wyjściowej
Nie jestem pewien, czy Ci o to chodziło: Jeśli chodzi o parametr N/m, to w przypadku gdy wynik nie będzie liczbą całkowitą, możesz mieć nie wszystkie elementy tablicy przepisane, bądź uzupełnione zerami (np. N=20, m=3; N/m=6.66). Musisz wybrać, która opcja Cię interesuje i tak dostosować ilość obiegów pętli for.
- Załączniki
-
- array.png (31.49 KiB) Przejrzano 7281 razy
-
bardzo dziękuje za pomoc