Witam,
jestem początkującym użytkownikiem LV i mam problem z działaniem swojego programu obsługującego zasilacz CPX400DP i oscyloskop DPO4104.
Program działa następująco: najpierw ustawia się poziomy napięcia na obu kanałach zasilacza (np. 5V na pierwszym, 0V na drugim) oraz wielkość kroku (np 0.5V). Program następnie zmienia poziomy napięcia o wielkość kroku aż poziomy napięcia zamienią się wartościami (a więc na pierwszym będzie 0V, a na drugim 5V). Ponadto przed każdą zmianą poziomów program zczytuje do pliku średnią odczytaną z oscyloskopu.
Program za pierwszym uruchomieniem zdaje się działać poprawnie (w pliku znajdują się odczyty z oscyloskopu). Problem pojawia się przy drugim uruchomieniu. Otóż po paru cyklach zmian poziomów napięcia zasilacz zawiesza się. Wykonywanie się programu w LV da się zatrzymać (chociaż zajmuje to dłuższą chwilę), ale żeby program znów zadziałał poprawnie muszę zresetować zasilacz (wyłączając go i włączając).
Próbowałem obejść ten problem modyfikując program tak, aby za jednym uruchomieniem wykonywał się dowolną ilość razy, ale sytuacja powtórzyła się.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!
Sub vi:
Problem z vi obsługującym zasilacz i oscyloskop
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Re: Problem z vi obsługującym zasilacz i oscyloskop
Hej,
Nie wiem czy już rozwiązałeś temat ale ja miałem kilka rzeczy kiedyś trochę powiązanych z twoim tematem.
Jedna z nich to ze nie otwierałem i zamykałem vi sesje przy każdej obsłudze ( oczywiście tak się nie robi mój błąd ).
Kolejną rzeczą było to ze za szybko wykonywałem komendy do zasilacza ( ustawienie prądu, napięcia możne być szybko ale np przełączenie wyjścia jest wykonywane trochę dłużnej i to możne powodować ze zasilacz nie nadążna za komendami). Spróbuj wstawić kilka delay pomiędzy vi do obsługi zasilacza może to pomoże.
pozdrawiam
Nie wiem czy już rozwiązałeś temat ale ja miałem kilka rzeczy kiedyś trochę powiązanych z twoim tematem.
Jedna z nich to ze nie otwierałem i zamykałem vi sesje przy każdej obsłudze ( oczywiście tak się nie robi mój błąd ).
Kolejną rzeczą było to ze za szybko wykonywałem komendy do zasilacza ( ustawienie prądu, napięcia możne być szybko ale np przełączenie wyjścia jest wykonywane trochę dłużnej i to możne powodować ze zasilacz nie nadążna za komendami). Spróbuj wstawić kilka delay pomiędzy vi do obsługi zasilacza może to pomoże.
pozdrawiam
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Re: Problem z vi obsługującym zasilacz i oscyloskop
Witam,
już rozwiązałem swój problem i rzeczywiście chodziło o nie nadążanie zasilacza za komendami. Zamiast delay'i wstawiłem ze sterowników do zasilacza subvi "Wait for Operation Complete" i od tej pory program śmiga bez żadnych problemów.
Dzięki za dobre chęci Grzegorz!
już rozwiązałem swój problem i rzeczywiście chodziło o nie nadążanie zasilacza za komendami. Zamiast delay'i wstawiłem ze sterowników do zasilacza subvi "Wait for Operation Complete" i od tej pory program śmiga bez żadnych problemów.
Dzięki za dobre chęci Grzegorz!