Tworzenie tabeli i rysowanie z niej wykresu

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
bartq91
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Tworzenie tabeli i rysowanie z niej wykresu

Post autor: bartq91 »

Witam!
Jestem początkującym użytkownikiem, dlatego z góry proszę o nie besztanie mnie :).

Ogólnie rzecz ujmując dążę do stworzenie wykresu mocy od czasu ( który będzie można przewijać, tak jakby oglądać historię zdarzeń ). Pomyślałem więc że stworzę tabelę z dwóch kolumn i w każdym kolejnym wierszu będzie sekunda oraz moc jaka w danej sekundzie występowała. I tu pojawił się pierwszy problem mianowicie zamiast dodawania się za każdym razem kolejnego wierszu tabeli, zamienia się tylko pierwsza pozycja.

Załączam VI, gdyby ktoś mógł spojrzeć i powiedzieć mi co robię nie tak byłbym szczęśliwy.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

P.S. Przepraszam jeśli temat został umieszczony w nieodowiednim dziale.
Załączniki
lic.vi
(228.78 KiB) Pobrany 327 razy
Awatar użytkownika
Brad PID
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Tworzenie tabeli i rysowanie z niej wykresu

Post autor: Brad PID »

Bo tak naprawdę, za każdym razem łączysz pustą tablicę z Twoimi danymi. Musisz w pewien sposób przekazać rezultat z powrotem na wejście bloczka "Build Array". Jedną z możliwości są rejestry przesuwne: http://www.ni.com/gettingstarted/labvie ... isters.htm W załączniku rozwiązanie oparte właśnie o "Shift Registers". Kolejnym sposobem może być użycie "Feedback Node": http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... _feedback/ ale jest ono rzadziej spotykane.
Załączniki
lic.vi
(189.3 KiB) Pobrany 329 razy
Dawid Woźny
Certified LabVIEW Associate Developer
www.optinav.pl
Obrazek
Awatar użytkownika
J.Sz
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Tworzenie tabeli i rysowanie z niej wykresu

Post autor: J.Sz »

W załączniku masz zaimplementowany program.
Swoją drogą nigdy nie widziałem żeby ktoś używał feedback node.
lv2012
dodawanie do tablicy.vi
(230.4 KiB) Pobrany 348 razy
Załączniki
tablica.png
Ja tu tylko wklejam linki ale i tak możesz kliknąć pochwal ;)
ODPOWIEDZ