Układ przechwytujący dźwięk - usuwanie stanu nieustalonego
Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum, korzystam z Labview 2011 od niedawna. Mam pytanie odnośnie układu przechwytującego dźwięk z karty dźwiękowej w komputerze. Układ jest w załączniku, wykres otrzymany przy przechwyceniu i sam kod. Mam pytanie, mianowicie jak zmienić ten układ lub co do niego dodać tak żeby otrzymać wykres bez stanu nieustalonego? Wykres jest delikatnie przesunięty w prawo, ale to raczej nic nie szkodzi. Chodzi mi głównie o to, żeby wyeliminować niepożądane próbki za pomocą jakiejś funkcji w Labview. Myślę, że najpierw należałoby ustalić te próbki, a później sprawić żeby wszystkie większe od 0 zostały wyeliminowane w wykresie. I tutaj pojawia się problem, ponieważ nie wiem zupełnie jak to zrobić.
Jestem nowym użytkownikiem forum, korzystam z Labview 2011 od niedawna. Mam pytanie odnośnie układu przechwytującego dźwięk z karty dźwiękowej w komputerze. Układ jest w załączniku, wykres otrzymany przy przechwyceniu i sam kod. Mam pytanie, mianowicie jak zmienić ten układ lub co do niego dodać tak żeby otrzymać wykres bez stanu nieustalonego? Wykres jest delikatnie przesunięty w prawo, ale to raczej nic nie szkodzi. Chodzi mi głównie o to, żeby wyeliminować niepożądane próbki za pomocą jakiejś funkcji w Labview. Myślę, że najpierw należałoby ustalić te próbki, a później sprawić żeby wszystkie większe od 0 zostały wyeliminowane w wykresie. I tutaj pojawia się problem, ponieważ nie wiem zupełnie jak to zrobić.
- Załączniki
-
- wykres.jpg (143.6 KiB) Przejrzano 9288 razy
-
- Układ.jpg (35.15 KiB) Przejrzano 9288 razy
-
- Untitled 1.vi
- (16.04 KiB) Pobrany 301 razy
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
A które próbki na tym wykresie są dla Ciebie "niepożądane"?
Człowiek zmęczony po pracy, to mogę nie widzieć czegoś oczywistego
Człowiek zmęczony po pracy, to mogę nie widzieć czegoś oczywistego
Re: Układ przechwytujący dźwięk - usuwanie stanu nieustalonego
Pięć pierwszych próbek. Chodzi o to, żeby wykres przedstawiał się właśnie bez tych pierwszych pięciu próbek. Na tym wykresie słabo widać stan nieustalony, ale na drugim już bardziej, ale głównie potrzebuję pomocy i naprowadzenia jak usunąć te pierwsze złe próbki.
- Pitol
- Moderator
Na upartego możesz zawsze usuwać pierwsze 10 próbek. Ale to jest rozwiązanie mało eleganckie.
Nie mam głowy do tego, żeby coś lepszego wymyśleć.
Nie mam głowy do tego, żeby coś lepszego wymyśleć.
Jeśli chodzi Ci o to, żeby Twój przebieg zaczynał się zawsze od "pełnego" okresu, to możesz zrobić to jakoś tak -> załącznik.
- Załączniki
-
- okres.jpg (79.23 KiB) Przejrzano 9253 razy
Właśnie o to mi chodziło. Dziękuję bardzo za pomoc.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Zabawmy się dla sportu w "kto zrobi prościej"folon pisze:Jeśli chodzi Ci o to, żeby Twój przebieg zaczynał się zawsze od "pełnego" okresu, to możesz zrobić to jakoś tak -> załącznik.
- Pitol
- Moderator
A jak to nie będzie sinus to wasze pomysły są, jak to mówią, o kant dupy rozbić
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
A to tak, oczywiście zakładamy, że to ładny sinus jest.
Co prowadzi do pytania: a po co właściwie ten przebieg przesuwać?
Co prowadzi do pytania: a po co właściwie ten przebieg przesuwać?