Jednopunktowy wykres 3D
Jednopunktowy wykres 3D
Witam,
mam od jakiegoś czasu problem ze stworzeniem jednopunktowego wykresu w przestrzeni trójwymiarowej. Próbowałem różnego rodzaju wykresów w Labview ale nie udało mi się uzyskać zadowalających efektów. Chodzi o to, że co 20ms dostaję nowe wartości współrzędnych XYZ dla punktu i chciałbym odświeżyć pozycję punktu na wykresie 3D. Póki co chciałem zrobić po prostu 3 suwaki X Y Z i w zależności od ich wartości punkt na wykresie miałby się przemieszczać. Próbowałem z wykresem 3d scatter ale jak podam mu wartości tylko dla jednego punktu to wykres wariuje i zmienia się tylko pozycja opisu osi.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak zrobić taki jednopunktowy wykres 3D?
Pozdrawiam,
Framag
mam od jakiegoś czasu problem ze stworzeniem jednopunktowego wykresu w przestrzeni trójwymiarowej. Próbowałem różnego rodzaju wykresów w Labview ale nie udało mi się uzyskać zadowalających efektów. Chodzi o to, że co 20ms dostaję nowe wartości współrzędnych XYZ dla punktu i chciałbym odświeżyć pozycję punktu na wykresie 3D. Póki co chciałem zrobić po prostu 3 suwaki X Y Z i w zależności od ich wartości punkt na wykresie miałby się przemieszczać. Próbowałem z wykresem 3d scatter ale jak podam mu wartości tylko dla jednego punktu to wykres wariuje i zmienia się tylko pozycja opisu osi.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak zrobić taki jednopunktowy wykres 3D?
Pozdrawiam,
Framag
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Jednopunktowy wykres 3D
Zerknij na to:
A jak dodać te bloczki po lewej stronie od pętli while? Bo nie znam tego
- smiga
- Administrator
Kliknij prawym myszy na wykres, następnie Create/Property node/Axis/ Range ...
A jak zrobić żeby slider był wektorem? Bo scatter inaczej wywala mi błąd.
- smiga
- Administrator
Wrzuciłem po prostu slider do tablicy i wyłączyłem Index Display - sprawdź czy możesz otworzyć tego VI'a:
...jak będzie więcej niż jeden punkt, rozciągnij slider w dół lub w prawo (możesz też włączyć Index Displey i sprawdzić kolejne pozycje ...1,2), a pojawią się kolejne elementy tablicy - usuń je (zaznacz go, kliknij prawym Data Operations/Delete Element).
...jak będzie więcej niż jeden punkt, rozciągnij slider w dół lub w prawo (możesz też włączyć Index Displey i sprawdzić kolejne pozycje ...1,2), a pojawią się kolejne elementy tablicy - usuń je (zaznacz go, kliknij prawym Data Operations/Delete Element).
- Załączniki
-
- 3d.vi
- v2011
- (10.72 KiB) Pobrany 461 razy
Ostatnio zmieniony 06 lis 2013 21:01 przez smiga, łącznie zmieniany 1 raz.
Umiem. Zrobiłem coś podobnego ale mi nie działa. A czemu u Ciebie są dwa punkty?
- smiga
- Administrator
Właśnie wyrzej dopisałem:
smiga pisze:
Super. A czemu mi nie ustawia zakresu poprawnie dla jednej osi?
- smiga
- Administrator
Zerknij na pierwszy obrazek - ustawiłem Z, Y i Y ... zamiast X.
Nic to nie pomogło, że poprawiłem. Dopiero jak po każdej osi dałem osobno bloczek z ustawieniem zakresu i połączyłem to wszystko szeregowo to zadziałało. Jest to dobre rozwiązanie? Tak trzeba dla każdej osi z osobna to ustawiać? I mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego wszystkie te bloczki są połączone linią error, która jest doprowadzona do while'a i potem już nigdzie?
- smiga
- Administrator
Bardzo dobrze - dokładnie tak ma to być. Wczoraj wrzucałem te informacje zbyt szybko, bez dokładnych testów - sorki. Cieszę się, że sam wszystko testujesz.Framag pisze:Nic to nie pomogło, że poprawiłem. Dopiero jak po każdej osi dałem osobno bloczek z ustawieniem zakresu i połączyłem to wszystko szeregowo to zadziałało. Jest to dobre rozwiązanie? Tak trzeba dla każdej osi z osobna to ustawiać?
Linia error zapewnia "data flow", czyli kolejność wykonywania. Podłączenie do pętli While, mimo że z tunelu nic dalej nie wychodzi, wymusza wykonanie się tej pętli dopiero po ustawieniu tych wszystkich właściwości (Property Node), które nas interesują.Framag pisze:I mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego wszystkie te bloczki są połączone linią error, która jest doprowadzona do while'a i potem już nigdzie?
Wielkie dzięki za wyjaśnienia.
A czy jest może jakiś wykres 3D ale mniej obciążający komputer? Mam w programie dużo innych rzeczy i taki wykres strasznie mi wszystko spowalnia. Nie ma jakiś prostszych wykresów? Chodzi mi jedynie o odwzorowanie punktu na płaszczyźnie xyz.
- smiga
- Administrator
Obciąża, bo kręci się w kółko w pętli. Zmień architekturę (np. master/slave ... producent/konsument), czyli wywal zapis wykresu do innego wątku. Może wystarczy raz zapisać dane, a później je tylko oglądać ...
Możesz też skorzystać z palety 3D Picture Control, ale tu też sugeruję zmianę architektury, czyli zabawę z danymi w jednej pętli, a później przepisanie ich do drugiej z wykresem, która wykonuje się tylko wtedy, gdy te dane się zmienią.
Możesz też skorzystać z palety 3D Picture Control, ale tu też sugeruję zmianę architektury, czyli zabawę z danymi w jednej pętli, a później przepisanie ich do drugiej z wykresem, która wykonuje się tylko wtedy, gdy te dane się zmienią.