Dodawanie danych do kolumny
Witam, w jaki sposób mogę zrobić dodawanie danych do kolumny. Potrzebuję wyciąć pierwsze 5 indeksów z pierwszej kolumny (zapewne Subset Array) a następnie te wycięte dane chcę dodać na koniec kolumny w innej tabeli. W jaki sposób mogę to zrobić?. Próbowałem z różnymi bloczkami, może problem polega na tym, ze wycięta kolumna z 5 indexami jest rozmiaru 1D, natomiast wklejam do tabeli, ktora jest 2D.
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Łączenie tablic odbywa się za pomocą bloczka Build Array. Bloczek ten pozwala również z tablicy 1D zrobić 2D.
Potem możesz użyć bloczka Transpose Array, żeby dopasować ułożenie elementów tabeli do Twojej docelowej tablicy.
Nie wiem jak ułożone są dane w Twoich tablicach ani tego co chcesz osiągnąć ale z pomocą tych dwóch bloczków, o których pisałem jesteś w stanie zrobić to co opisałeś.
Gdyby jednak te bloczki Cię pokonały to pisz, wrzucimy jakiś przykładzik.
Potem możesz użyć bloczka Transpose Array, żeby dopasować ułożenie elementów tabeli do Twojej docelowej tablicy.
Nie wiem jak ułożone są dane w Twoich tablicach ani tego co chcesz osiągnąć ale z pomocą tych dwóch bloczków, o których pisałem jesteś w stanie zrobić to co opisałeś.
Gdyby jednak te bloczki Cię pokonały to pisz, wrzucimy jakiś przykładzik.
Re: Dodawanie danych do kolumny
Dzięki wielkie za pomoc, faktycznie PRAWIE o to mi chodzilo, jednak kolumna (1D array) którą chcę dodać do pierwszej kolumny mojej tabeli dodaje się jako kolejny wiersz. Transpose 2D array, nie działa na 1D array, co jest akurat logiczne. W załączniku screeny. Konkretnie chodzi mi o to, zeby z mojej Głównej tablicy 3 wymiarowej, wyciągnąć pierwsze 5 indeksów(czyli powstaje tablica 3x5), następnie wyciągnąc pierwszą kolumnę, następnie ją odwrócić(reverse) i dodać na koniec pierwszej kolumny.
- Załączniki
-
- tab2.png (5.76 KiB) Przejrzano 8088 razy
-
- tab1.png (11.7 KiB) Przejrzano 8088 razy
Jeśli chcesz dodać tablicę 1d na koniec pierwszej kolumny tablicy 2d wystarczy poniższy myk.
Edit: Spojrzałem, że jest zbieżne z poradą kolegi Pitola.
Edit: Spojrzałem, że jest zbieżne z poradą kolegi Pitola.
- Załączniki
-
- array.png (13.47 KiB) Przejrzano 8081 razy
-
- array_fp.png (26.22 KiB) Przejrzano 8081 razy
Nie mogę tak podłączyć
- Załączniki
-
- tab3.png (7.87 KiB) Przejrzano 8077 razy
- cyjan1
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Naciśnij prawym przyciskiem na Build Array i odznacz Concatenate Inputs.
Pozdrawiam
Zenek
Zenek
Pięknie, działa. Nigdy bym na to nie wpadł ;p.