Tabela -> wykres

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Woop
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Tabela -> wykres

Post autor: Woop »

Witam, mam nastepujący problem: Z excela labview pobiera mi dane do tabeli (table), tabela ma 2 kolumny, i bardzo dużo rzędów. Chcialbym z tego zrobić wykres, czy jest jakakolwiek możliwość, z 'table' nie ma zadnych wyjsc.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Tabela -> wykres

Post autor: Pitol »

Musisz na panelu stworzyć indykator - Waveform Graph i do niego podłączyć tablicę.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
eMeF
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: Tabela -> wykres

Post autor: eMeF »

Witam,

Jeżeli tablica jest indykatorem musisz użyć Property Node -> value. Uzyskasz w ten sposób dwuwymiarową tablice stringów.
Używasz "Decimal String To Number Function" i masz dwuwymiarową tablice liczbową.

W zależności jaki efekt chcesz uzyskać po wyświetleniu korzystasz z jednego z dostępnych typów wykresu.
graph.png
graph.png (49.55 KiB) Przejrzano 9732 razy
Certified LabVIEW Developer
Woop

Dzięki śliczne za odpowiedzi, naprawde mi pomogły, teraz mam następujący problem. Nie wiem jak ustawic aby wykres wyświetlał poprawnie dane, na screenach ktore zamiscilem może tego nie widac ale, druga kolumna w tabeli zmienia wartosci od ~ '-276' do 0 i potem do '+276' tak więc wykres powinien przypominać sinusoidę a jest inaczej. Probowalem roznych wariantow do proby wykreslenia. Macie moze jakies pomysl?
Załączniki
2.png
1.png
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Tabela -> wykres

Dwie sprawy:
1. Zamiast korzystać z Prop. Node po prostu podepnij ten sam przewód do bloczka konwersji String -> Numeric.
W tej sytuacji, którą pokazałeś na rysunku do wykresu będą brane niekoniecznie najświeższe informacje, ponieważ najpierw wykona się odczyt z węzła własności, a dopiero potem odpowiednie VI, które wypełni tablicę danymi. Ogólnie rozwiązanie jest do dupy.

2. Wykres źle Ci się wyświetla, ponieważ skorzystałeś z Waveform Chart a nie Waveform Graph. Po różnice zapraszam do wujka googla albo pomocy LV.
Zamień ten indykator na Waveform Graph i będzie działać. Tylko nie zapomnij odpowiednio przygotować danych (ponownie zapraszam do pomocy LV).
ObrazekObrazekObrazek
Woop

Dzięki za pierwszą radę, zastosowałem się do niej.

Co do drugiej, wykres teraz wygląda tak jak na screenie. Właśnie chodzi mi o to 'jak przygotowac te dane poprawnie'. Jak widać na screenie nie ma jednego wykresu zebranego z punktów z tabeli(tak jak chcialem) tylko jest 10000 prostych.
Załączniki
3.png
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Tabela -> wykres

Pokaż jak przygotowałeś dane do wykresu.
Poza tym znowu skorzystałeś z innego wykresu, niż Ci proponowałem...
ObrazekObrazekObrazek
Woop

Oto jak wyglądaja obydwa rodzaje wykresów. Załączam screeny. Co do 'przygotowania danych' naprawde nie wiem za bardzo o czym mówisz.
Załączniki
5.png
4.png
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator

Tabela -> wykres

To teraz skorzystaj z bloczka Transpose 2D Array i zobacz co z tego wyjdzie ;)
ObrazekObrazekObrazek
Woop

Działa, jesteś wielki!
ODPOWIEDZ