Witam
Posiadam zdjęcia kamery szybkiej, która rejestrowała minikanał podczas procesu wrzenia. Muszę policzyć stopień zapelnienia. czyli powierzchnie zajmowaną przez bąbelki pary w kanale.
niestety jestem całkowicie zielony jesli chodzi o ten program i nie wiem jak to zrobic. Podejrzewam że najpierw powinno być coś w rodzaju, że zaznaczam obszar ze zdjęcia, nastepnie program znajduje mi krawędzie bąbelków. Później z tej powierzchni zanzaczonej odjemuje mi powierzchnię bąbelków i podaje mi ile procent na zdjęciu zajmuję bableki.
Trochę zagmatwałem ale jakby ktoś mógłby mi pomóc z tym problemem.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
W załączniku przykładowe zdjęcie
Wykrywanie krawędzi i wyznaczanie powierzchni
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Wykrywanie krawędzi i wyznaczanie powierzchni
Tak patrzę na ten obrazek i nawet mojemu osobistemu systemowi wizyjnemu opartemu o bardzo rozbudowaną sieć neuronową ciężko te bąbelki dostrzec Problem więc w tym, jak wytłumaczyć maszynie, co to są te bąbelki. I będzie to trudne zadanie, bo nie widzę jakiś szczególnych cech wyróżniających je z tła. Pewnie się by dało to jakoś zrobić, ale wymaga to raczej dłuższego siedzenia i kombinowania z przetwarzaniem tego obrazu.
Odpowiedź może nie jest bardzo sensowna, ale obawiam się, że nikt raczej nie rzuci Ci magicznego rozwiązania tego problemu...
Odpowiedź może nie jest bardzo sensowna, ale obawiam się, że nikt raczej nie rzuci Ci magicznego rozwiązania tego problemu...
Jeśli bąbelki się przemieszczają to mając kilka klatek możesz spróbować zrobić obraz różnicowy.
A jeśli nie, to będzie spory problem - możesz spróbować robić detekcję krawędzi różnymi metodami z LV, ale tak jak PiDi powiedział raczej nie będzie wielkich efektów.
A jeśli koniecznie chcesz walczyć, możesz spróbować aktywnych modeli.
BTW, możesz ręcznie oznaczyć na obrazie które to są bąbelki?
A jeśli nie, to będzie spory problem - możesz spróbować robić detekcję krawędzi różnymi metodami z LV, ale tak jak PiDi powiedział raczej nie będzie wielkich efektów.
A jeśli koniecznie chcesz walczyć, możesz spróbować aktywnych modeli.
BTW, możesz ręcznie oznaczyć na obrazie które to są bąbelki?
Witam ponownie
Faktycznie zdjęcie było bardzo kiepskie, ale mam już duzo lepsze, z innego minikanału (zdjęcie w załączniku). Co doradzicie mi przy takiej jakości zdjęcia i przy takiej intensywności wrzenia. Może użyc jakiegoś innego programu.
Najlepiej by było jeśli zdjecie udało by się tak przeksztalcić żeby zamienić je jedynie na kolor czarny i biały wtedy mógłbym zliczyć ile procent to np kolor czarny bądź biały, który odpowiadałby po przekształceniu pęcherzykom.
Faktycznie zdjęcie było bardzo kiepskie, ale mam już duzo lepsze, z innego minikanału (zdjęcie w załączniku). Co doradzicie mi przy takiej jakości zdjęcia i przy takiej intensywności wrzenia. Może użyc jakiegoś innego programu.
Najlepiej by było jeśli zdjecie udało by się tak przeksztalcić żeby zamienić je jedynie na kolor czarny i biały wtedy mógłbym zliczyć ile procent to np kolor czarny bądź biały, który odpowiadałby po przekształceniu pęcherzykom.
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Możesz zaznaczyć, które to są szukane bąbelki na tym obrazie?
Oświetlenie nie jest najlepsze - jest nierównomierne (u góry ciemniej) i chyba nie "wyciąga" wspomnianych bąbelków, choć nie wiem jeszcze jak powinny wyglądać.
Oświetlenie nie jest najlepsze - jest nierównomierne (u góry ciemniej) i chyba nie "wyciąga" wspomnianych bąbelków, choć nie wiem jeszcze jak powinny wyglądać.