Harmoniczne - pomoc
Harmoniczne - pomoc
Witam.
Mam problem z obliczeniem widm amplitudowych i fazowych sygnałów oraz harmonicznych. Zrobiłem obliczenia i moje wyniki nie są poprawne.
Dane przyjęte do obliczeń:
ilość próbek=10000;
częstotliwość próbkowania fs=50000;
W widmie amplitudowym napięcia (230V 50Hz) na wykresie powinien być sygnał przy 50hz a na moim wykresie jest przy 10hz, tak samo na wykresie harmonicznych dla pierwszej harmonicznej powinno być 325V a nie przy dziesiątej. Mógłby ktoś zobaczyć do tego mojego projektu i napisać co muszę poprawić?
Mam problem z obliczeniem widm amplitudowych i fazowych sygnałów oraz harmonicznych. Zrobiłem obliczenia i moje wyniki nie są poprawne.
Dane przyjęte do obliczeń:
ilość próbek=10000;
częstotliwość próbkowania fs=50000;
W widmie amplitudowym napięcia (230V 50Hz) na wykresie powinien być sygnał przy 50hz a na moim wykresie jest przy 10hz, tak samo na wykresie harmonicznych dla pierwszej harmonicznej powinno być 325V a nie przy dziesiątej. Mógłby ktoś zobaczyć do tego mojego projektu i napisać co muszę poprawić?
- Załączniki
-
- Program2.vi
- (258.57 KiB) Pobrany 425 razy
-
- pom1.txt
- (463.94 KiB) Pobrany 372 razy
- jogurt_owocowy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Re: Harmoniczne - pomoc
To znaczy że mam przyjąć częstotliwość próbkowania fs=250000Hz w przypadku widma amplitudowego gdy mam 10000 próbek. A w przypadku harmonicznych fs=5000Hz? Tak wynika z zależności. Mógłby ktoś zobaczyć czy w tym programie jest teraz poprawnie wszystko?
- Załączniki
-
- pom1.txt
- (463.94 KiB) Pobrany 432 razy
-
- Program3.vi
- (315.82 KiB) Pobrany 417 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Litości... Zanim nie zrobisz porządku w tym kodzie, nikomu nie będzie się chciało tego analizować. Jaką masz rozdzielczość ekranu, że jesteś się w stanie w tym w ogóle połapać?Maciej pisze:Mógłby ktoś zobaczyć czy w tym programie jest teraz poprawnie wszystko?
Chciałbym otrzymać takie wyniki podobnie jak to kolega uksz pisał w temacie viewtopic.php?f=3&t=2949 .
Muszę wyznaczyć błędy fazowe i amplitudowe w zależności od częstotliwości.
Mam problem w tym że nie działa poprawnie pętla for która powinna obliczać prążki dla ujemnych kątów. Od kątów ujemnych powinno się odejmować 360,a program od wszystkich punktów mi odejmuje. Mógłby ktoś to zobaczyć i napisać mi co mam poprawić by mi te wartości dla różnych sygnałów liczył prawidłowo?
Muszę wyznaczyć błędy fazowe i amplitudowe w zależności od częstotliwości.
Mam problem w tym że nie działa poprawnie pętla for która powinna obliczać prążki dla ujemnych kątów. Od kątów ujemnych powinno się odejmować 360,a program od wszystkich punktów mi odejmuje. Mógłby ktoś to zobaczyć i napisać mi co mam poprawić by mi te wartości dla różnych sygnałów liczył prawidłowo?
- Załączniki
-
- sprawdzenie.vi
- (49.28 KiB) Pobrany 369 razy
-
- 230V,50hz i 150hz.txt
- (131.49 KiB) Pobrany 397 razy
-
- 230V,50hz-45fi.txt
- (131.42 KiB) Pobrany 394 razy
-
- 230V,50hz.txt
- (131.42 KiB) Pobrany 371 razy
Zrobiłem tak ale nie zawsze to dobrze działa przy ujemnych kątach fazowych.
Nikt nie ma pomysłów jak to poprawić?
Nikt nie ma pomysłów jak to poprawić?
- Załączniki
-
- harmoniczne.vi
- (48.59 KiB) Pobrany 378 razy
-
- Administrator
- Kontakt:
Harmoniczne - pomoc
PiDi, już cię ładnie poprosił o posprzątanie kodu. Nie wymagaj od ludzi myślenia, skoro sam nie chcesz nawet wykonać prostego poukładania kodu, tak jak należy.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Obawiam się, że jak dokładniej nie opiszesz, w czym leży problem i co ten kod właściwie robi, to minie kolejny miesiąc bez odpowiedzi na twoje pytania... A potem kolejny... I kolejny...
Muszę napisać program który przeskalowuje wykresy. Program który chcę stworzyć ma za zadanie rozłożyć przebieg na harmoniczne - widmo amplitudowe i fazowe. Następnie uzyskane harmoniczne złożyć z powrotem w sygnał w funkcji czasu. Mam problem z tą drugą częścią programu. Wyświetlane wykresy sygnałów(napięcie1,napięcie2) mają różne skale a powinny być takie same. Mógłby ktoś zobaczyć gdzie mam błąd i napisać co mam poprawić w kodzie.
Nikt nic nie wymyślił?
- jogurt_owocowy
Problem leży w tym, że na wejście transformacji odwrotnej podajesz nie to co powinieneś. Zobacz tutaj.