Problem z odczytem/zapisem danych -> txt
Problem z odczytem/zapisem danych -> txt
Witam. Robię właśnie projekt w programie LabVIEW i zaczynam uczyć się tego programu, więc proszę o pomoc. Mam wyniki pomiarów w pliku tekstowym i muszę przeskalować wykresy. Pomógłby ktoś na początku napisać jak z tego zrobić wykres: oś x dane z 2 kolumny oś y 3 kolumna i jak zapisać wszystkie pomiary do tabeli w programie? załączam plik tekstowy.
Witaj kolego. Następnym razem nazywaj temat bardziej szczegółowo. Pitol
Witaj kolego. Następnym razem nazywaj temat bardziej szczegółowo. Pitol
- Załączniki
-
- pom1.txt
- (463.94 KiB) Pobrany 315 razy
Re: Projekt pomoc
Próbowałem już, ale mi zapisuje w formacie całkowitym jak mam cyfry po przecinku to mi zaokrągla.
Mógłby ktoś to zobaczyć i pokazać jak to poprawnie wczytać i wykresy zrobić na podstawie tych danych? Załączam pliki.
Mógłby ktoś to zobaczyć i pokazać jak to poprawnie wczytać i wykresy zrobić na podstawie tych danych? Załączam pliki.
- Załączniki
-
- Program.vi
- (12.14 KiB) Pobrany 299 razy
-
- pom1.txt
- (463.94 KiB) Pobrany 333 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Maciej- samo z siebie labview nic Ci nie pozaokrągla- zawsze musi być jakaś przyczyna.
1). Wejdź do pliku tekstowego i pozamieniaj kropki na przecinki i zapisz plik po zmianach.
2). Otwórz plik VI i wczytaj poprawiony plik tekstowy.
3). Sprawdź czy dane są dobrze wczytane. Między danymi powinien być tab a co jakiś czas on zanika- sprawdź czy to nie spowoduje blokowania wczytania.
4). Tworzenie wykresów- zajrzyj do załącznika.
1). Wejdź do pliku tekstowego i pozamieniaj kropki na przecinki i zapisz plik po zmianach.
2). Otwórz plik VI i wczytaj poprawiony plik tekstowy.
3). Sprawdź czy dane są dobrze wczytane. Między danymi powinien być tab a co jakiś czas on zanika- sprawdź czy to nie spowoduje blokowania wczytania.
4). Tworzenie wykresów- zajrzyj do załącznika.
- Załączniki
-
- Program.vi
- (16.44 KiB) Pobrany 331 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Można lepiej: przy wczytywaniu pliku trzeba pobawić się formatowaniem. W tym stringu na górze jest: %.;%fdzojstik22 pisze: 1). Wejdź do pliku tekstowego i pozamieniaj kropki na przecinki i zapisz plik po zmianach.
Co to znaczy?
%.; oznacza wymuszenie zmiany symbolu dziesiętnego na kropkę (domyślnie LV ciągnie znak z ustawień systemowych; można też tak: %,; , wtedy wymuszamy zmianę na przecinek)
%f jest chyba oczywisty.
No i czytamy oczywiście dokumentację bloczków ;)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013 00:22 przez PiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Projekt pomoc
ok. Spróbuje tak zrobić. Dzięki za podpowiedzi.
dzojstik22 mógłbyś ten załącznik zapisać w wersji 8.2.1 albo Print Screen załączyć? Inaczej tego nie otworzę.
dzojstik22 mógłbyś ten załącznik zapisać w wersji 8.2.1 albo Print Screen załączyć? Inaczej tego nie otworzę.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Re: Problem z odczytem/zapisem danych -> txt
Sprawdź czy działa i daj znać.
- Załączniki
-
- Program.vi
- (17.14 KiB) Pobrany 306 razy
Re: Problem z odczytem/zapisem danych -> txt
Działa, dzięki. Sam już do tego doszedłem też. Obliczam teraz transformatę Fouriera . Mam dwa sygnały napięcie i prąd. Chciałbym otrzymać widmo amplitudowe i fazowe. Problem w tym że nie wiem jak prawidłowo sygnał podać na wejście tego bloczku fft, albo nie odpowiedni bloczek używam. Załączam plik. Jak ktoś coś wie to proszę o pomoc.
- Załączniki
-
- pom1.txt
- (463.94 KiB) Pobrany 302 razy
-
- Program.vi
- (42.02 KiB) Pobrany 292 razy