Problem z wygenerowanie sygnałów...

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
fervex
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Problem z wygenerowanie sygnałów...

Post autor: fervex »

Witam

Jako że jestem w temacie LabVIEW zielony jak ogórek w sezonie zwracam się z prośbą o pomoc w wykonaniu generatora dwóch sygnałów...

Sygnał 1:
Kształt prostokąt, amplituda - 4V+/-0,1, szerokość impulsu t=0,5ms +/-0,05, częstotliwość f = 65+/-5 na minutę

Do tej pory wykorzystując CREATE ANALOG SIGNAL otrzymałem prostokąt o właściwej szerokości i amplitudzie jednak nie umiem uzyskać właściwej częstotliwości sygnałów... zgodnie z powyższym powinno być około 1 na sekundę a ja otrzymałem około 5 na sekundę....

Sygnał 2:

Jak w załączniku....
Amplituda też -4V

Ma ktoś pomysł jak można coś takiego zrealizować??? Tak wygenerowany sygnał przepuszczam przez kartę ADLINKA USB 1902 i obserwuję na oscyloskopie....
Załączniki
Kształt sygnału 2
Kształt sygnału 2
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Problem z wygenerowanie sygnałów...

Post autor: smiga »

Zerknij na ten wątek:
viewtopic.php?f=12&t=3927

Generuję tam praktycznie dowolny przebieg, zapisany w tablicy wejściowej. Jeżeli chcesz mieć sygnał okresowy, zamknij to w kolejnej pętli. Przydałoby się jeszcze lepiej kontrolować czas. Można wykorzystać do tego Timed Loop albo chociaż zamienić "zegarek" na "Wait until next..." (podłączając stałą 1, wartości wpisywane w tablicy wejściowej mnożysz razy 1ms)
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
ODPOWIEDZ