Sterowanie Keithley 7001
Sterowanie Keithley 7001
Witam, potrzebuję pomocy z konfiguracją i sterowaniem Keithley 7001 z kartą 7056 swich z poziomu Lab View, do karty 7056 nie ma dodatkowych sterowników, komunikacja ma się odbywać poprzez GPIB, będę bardzo wdzięczny za pomoc
Re: Sterowanie Keithley 7001
Hej,
sterowniki do 7001 możesz ściągnąć z: http://download.ni.com/support/idnet/B4 ... ke7001.zip
Tu masz dokumentację do 7001 http://www.keithley.com/products/switch ... ownloads#2
Do kart, jakie masz w 7001 nie potrzeba żadnych sterowników, wybierasz tylko typ karty poprzez VI lub menu obudowy, jaka jest włożona do danego slotu.
sterowniki do 7001 możesz ściągnąć z: http://download.ni.com/support/idnet/B4 ... ke7001.zip
Tu masz dokumentację do 7001 http://www.keithley.com/products/switch ... ownloads#2
Do kart, jakie masz w 7001 nie potrzeba żadnych sterowników, wybierasz tylko typ karty poprzez VI lub menu obudowy, jaka jest włożona do danego slotu.
Karta 7056 ma generalnie służyć do zwierania odpowiednich kanałów, zacząłem walczyć z tym w LabView jednak wyrzuca mi błąd adresu GPIB z dopiskiem ze urządzenie najprawdopodobniej nie ma zainstalowanych sterowników w LV i tu rodzi się moje pytanie czy idea podejścia do problemu jest ok (załącznik) a błąd wynika z tego że fizycznie teraz nie mam podpiętego Agillenta czy też problem tkwi w moim toku rozumowania
Sterowanie Keithley 7001
Masz złą kolejność bloczków. Najpierw powinieneś zainicjować komunikację z K7001, a potem konfugrować w niej karty.
Zobacz sobie też przykład "Keith 7001 Open/Close Exam.vi" z driverów, do których link wrzuciłem wcześniej.
[Edit]
Użyj bloczka "Keith 7001 Open/Close Chan" do zamykania otwierania kanałów. Podajesz slot/kolomnę/wiersz i wybierasz, czy ma zamknąć/otworzyć przekaźnik.
Zobacz sobie też przykład "Keith 7001 Open/Close Exam.vi" z driverów, do których link wrzuciłem wcześniej.
[Edit]
Użyj bloczka "Keith 7001 Open/Close Chan" do zamykania otwierania kanałów. Podajesz slot/kolomnę/wiersz i wybierasz, czy ma zamknąć/otworzyć przekaźnik.
Dziękuję za uwagi, z załączonymi materiałami się zapoznałem, obecnie doszedłem do postaci schematu jw. przy próbie uruchomienia pojawia się widoczny komunikat, nie mogę rozgryźć czym to jest spowodowane, górny schemat ma być odpowiedzialny za obsługę multimetru Agilenta 34401, natomiast część poniżej Keithley 7001 i coś tutaj jest pokręcone, 34401 widziany jest po GPIB 25 natomiast 7001 GPIB 8, i zgodnie z tym jest uruchamiany
Hej,
Błąd jest powodowany juz przy pierwszym bloczku. Sprawdź adres urządzenia w MAXie Measuremet and Automation Explorer, być może złego używasz.
Możesz też spróbować uruchomić VI "Keith 7001 Initialize" i za pomocą narzędzia Probe sprawdzić, co tak naprawdę urządzenie Ci odpisuje.
Błąd jest powodowany juz przy pierwszym bloczku. Sprawdź adres urządzenia w MAXie Measuremet and Automation Explorer, być może złego używasz.
Możesz też spróbować uruchomić VI "Keith 7001 Initialize" i za pomocą narzędzia Probe sprawdzić, co tak naprawdę urządzenie Ci odpisuje.
Sterowanie Keithley 7001
Dokładniej - błąd spowodowany jest zapytaniem "*IDN?" w pierwszym bloczku Initialize. Sprawdź co odpowiada twoje urządzenie na to query (np. VISA Test Panelem) i porównaj ze stringiem znajdującym się w tym bloczku. Możesz prawdopodobnie wyłączyć te zapytania podając stałą false na odpowiedni terminal.
Po całkowitym usunięciu z bloczka inicialize zapytań pojawia się błąd taki jak w załączniku, w NI MAX urządzenie na IDN odpowiada zgłaszając się nazwą urządzenia, używany jest prawidłowy adres.
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (18.87 KiB) Przejrzano 11671 razy
Sterowanie Keithley 7001
Dobra, to teraz spróbuj odświerzyć status urzadzeń podłączonych do interfejsu GPIB. W MAX'ie wybierz w Device and Interfaces swoją kartę GPIB i kliknij na Scan for Instruments. W dolnym oknie powinien się pojawić twój "instrument", a drzewo po lewej powinno go wyświetlić jako podłączonego pod karta GPIB. Teraz żywcem przepisz nazwę zasobu np. GPIB0::20::INSTR do kontrolki typu string w LV i podłącz do pierwszego bloczka do terminala resource name.
Pomysł z przypisaniem na siłę i wyłączeniem ID query pomógł. W Lab View program przechodzi bez zgłaszania błędu, natomiast dalej mam problem ponieważ nie działa sterowanie Keithley 7001 z poziomu LV, nie reaguje na polecenia.