Cześć,
czy da się w labview zrobić następującą rzecz:
Wpisuję do programu pary współrzędnych ekranu (x,y) a następnie w ustalonych przedziałach czasu następuje "programowe" kliknięcie lewym klawiszem myszki w kolejne punkty o podanych współrzędnych?
Do tej pory bawiłem się czymś odwrotnym: (w zdarzeniach) - klikałem w punkt myszką, a w okienku pojawiały się współrzędne klikniętego punktu.
Przyjrzałem się "zdarzeniom", ale one raczej działają w "drugą" stronę, opisaną powyżej.
Pozdrawiam
Fajfi
Sterowanie myszką z poziomu LV
- fajfi
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Re: Sterowanie myszką z poziomu LV
Dziękuję PIDI.
Piękna rzecz i co najważniejsze, po niewielkich przeróbkach działa, tak jak chciałem.
Mnie jednak zastanawia jedna rzecz: zastosowano tam funkcję "call library function node", tylko czemu nigdzie nie ma wprost podanej ścieżki do odpowiedniej dll-ki? (z tego co wyczytałem chodzi o user32.dll)
Skąd program wie do czego ma się odwołać?
Mam jeszcze poboczne pytanie: domyślam się, że w tej dll-ce zawartych jest wiele innych, ciekawych "smaczków", jak się do nich dobrać z poziomu labview? Czy jest dostępna jakaś dokumentacja na ten temat?
Fajfi
Piękna rzecz i co najważniejsze, po niewielkich przeróbkach działa, tak jak chciałem.
Mnie jednak zastanawia jedna rzecz: zastosowano tam funkcję "call library function node", tylko czemu nigdzie nie ma wprost podanej ścieżki do odpowiedniej dll-ki? (z tego co wyczytałem chodzi o user32.dll)
Mam jeszcze poboczne pytanie: domyślam się, że w tej dll-ce zawartych jest wiele innych, ciekawych "smaczków", jak się do nich dobrać z poziomu labview? Czy jest dostępna jakaś dokumentacja na ten temat?
Fajfi
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
user32.dll to jest standardowa biblioteka Windowsa. LabVIEW prawdopodobnie bierze sobie ścieżkę do niej ze zmiennych środowiskowych systemu, dlatego nie trzeba podawać pełnej ścieżki.fajfi pisze: Mnie jednak zastanawia jedna rzecz: zastosowano tam funkcję "call library function node", tylko czemu nigdzie nie ma wprost podanej ścieżki do odpowiedniej dll-ki? (z tego co wyczytałem chodzi o user32.dll)
Jako się rzekło, to jest biblioteka windowsowa, dlatego po wszelkie dokumentacje należy udać się na pielgrzymkę do Redmont... No, internet w ostateczności też wystarczyfajfi pisze: Mam jeszcze poboczne pytanie: domyślam się, że w tej dll-ce zawartych jest wiele innych, ciekawych "smaczków", jak się do nich dobrać z poziomu labview? Czy jest dostępna jakaś dokumentacja na ten temat?
Fajfi
- fajfi
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Już wiem skąd on zna ścieżkę do biblioteki: wystarczy PKM i "configure"