Transmisja danych poprzez rs232
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Jakiś czas temu przy pomocy tego forum wykonałem obsługę portu RS232, która działa poprawnie. W tej chwili wysyłam dane poprzez wpisanie stringa do Visa Write, jednak chcę zmodyfikować kod tak, aby raz wpisana dana była wysyłana tyle razy ile wynosi zadana wartość. Generalnie chcę mieć możliwość ustawienia, że wpisana wartość string ma być wysłana np 1000 razy w odstępach 1ms. Nie bardzo wiem jak to ugryźć dlatego proszę o pomoc.
Re: Transmisja danych poprzez rs232
Hmm..., wrzuć Visa Write w pętlę for, do której terminalu N podepnij swój zadajnik ilości wykonań, a w środku pętli dodaj jeszcze opóźnienie jakie chcesz z użyciem np. bloku Wait (ms)
-
Dzięki, mniej więcej tak właśnie kombinowałem. Jednak koniecznie chcę mieć Visa Close poza pętlą i tu pojawia się problem z typem danych. Nie da się połączyć Visa write umieszczonej w pętli z Visa close poza pętlą. Czy da się to jakość rozwiązać?
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Pokaż kod, bo nie chce mi się wierzyć, że nie można połączyć VISA WRITE z VISA CLOSE...
Prawy klawisz na tunelu wyjściowym z referencją VISA i klastrem błędu: "Disable Indexing"
Na chwilę obecną dostajesz na wyjściu z pętli dwie tablice zamiast dwóch pojedynczych wartości?
Na chwilę obecną dostajesz na wyjściu z pętli dwie tablice zamiast dwóch pojedynczych wartości?
-
Panowie załączam plik i z góry dziękuję za pomoc.
- Załączniki
-
- program4.vi
- (14.77 KiB) Pobrany 388 razy
Mikrobi ma rację
Masz indeksowane wyjście z VISA Write. Kliknij PPM na krawędź pętli FOR, gdzie wychodzi drut i zaznacz "Disable Indexing". Na dole masz klaster błędu, który również jest indeksowany i tworzona jest tablica klastrów. Na niego daj PPM i zmień na "Replace with Shift Register". Podepnij jeszcze wejście klastra błędu do pętli for jako Shift Register i po sprawie.
Masz indeksowane wyjście z VISA Write. Kliknij PPM na krawędź pętli FOR, gdzie wychodzi drut i zaznacz "Disable Indexing". Na dole masz klaster błędu, który również jest indeksowany i tworzona jest tablica klastrów. Na niego daj PPM i zmień na "Replace with Shift Register". Podepnij jeszcze wejście klastra błędu do pętli for jako Shift Register i po sprawie.
- Załączniki
-
- screen.png (6.92 KiB) Przejrzano 9720 razy
-
Dziękuję wszystkim za pomoc, działa elegancko:). Pochwały poszły ;).