Problem z zapisem do niższej wersji LabView
Witam.
Korzystam z LV 2012.
Zrobiłem pewien projekt i zapisałem do niższej wersji LV 8.6 aby pokazać to komuś kto korzysta z takiej wersji.
Jaka jest szansa, że nie otworzy mojego projektu - (bo tak się stało) i co może być tego przyczyną ?
Czy jeśli zapiszę projekt do aplikacji .exe to każdy powinien uruchomić ten program niezależnie od wersji LV ?
Korzystam z LV 2012.
Zrobiłem pewien projekt i zapisałem do niższej wersji LV 8.6 aby pokazać to komuś kto korzysta z takiej wersji.
Jaka jest szansa, że nie otworzy mojego projektu - (bo tak się stało) i co może być tego przyczyną ?
Czy jeśli zapiszę projekt do aplikacji .exe to każdy powinien uruchomić ten program niezależnie od wersji LV ?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2013 21:35 przez Mort, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli exe to został wygenerowany na bazie określonego środowiska. Każde środowisko posiada swoje biblioteki RunTime, które zawierane są w instalatorze.
Run Time jest darmowy, można go znaleźć na stronach NI.
Zatem: najpierw plik typu exe, potem dla niego instalator a potem przesłanie, lub exe i wskazanie na wersję biblioteki RunTime użytkownikowi końcowemu.
Co wersja środowiska zachodzą pewne zmiany w silniku, nie wszystko można konwertować do wcześniejszych wersji.
p.s.
...stoooopaa....
Run Time jest darmowy, można go znaleźć na stronach NI.
Zatem: najpierw plik typu exe, potem dla niego instalator a potem przesłanie, lub exe i wskazanie na wersję biblioteki RunTime użytkownikowi końcowemu.
Co wersja środowiska zachodzą pewne zmiany w silniku, nie wszystko można konwertować do wcześniejszych wersji.
p.s.
...stoooopaa....
Ja ostatnio też próbowałam zapisać projekt z 2012 do 8.6. I jedyny problem, który zgłosiło mi LV to, że w 8.6 nie ma bloczka odwrotności "Reciprocal". Ale potem osoba otwierająca na 8.6 miała kolejne problemy, tym razem z powodu braku bloczka "Application Directory". Więc nie jest to zbyt udane narzędzie.
Także, jeśli chcesz uruchomić to bez .exe, musisz czytać po obu stronach czego nie można użyć i jakoś się bez tego obyć
Także, jeśli chcesz uruchomić to bez .exe, musisz czytać po obu stronach czego nie można użyć i jakoś się bez tego obyć
Trochę to uciążliwe, ale taki urok nowszych wersji programów. Czy ktoś byłby w stanie przerobić program z LV 2012 do działającej wersji w 8.6 charytatywnie lub za tzw. "flaszkę"? Można liczyć na taki rodzaj pomocy na forum?
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Problem z zapisem do niższej wersji LabView
NI ma do tego dedykowane forum: http://forums.ni.com/t5/Version-Convers ... Conversion
Nie wiem, jak będzie tam z konwersją całego projektu do tak "odległej" wersji, ale i tak tam siedzi więcej magików kabli posiadających różne wersje LV niż tutaj
Nie wiem, jak będzie tam z konwersją całego projektu do tak "odległej" wersji, ale i tak tam siedzi więcej magików kabli posiadających różne wersje LV niż tutaj
Fajnie Dzięki. Ale czy oni tam nie zrobią mi poprostu "Save for previous version.."? Chodzi mi o przerobienie do niższej wersji LabView ale działający program. Jak ja zapisalem tak jak mowie to pokazało komuś kto chciał otworzyć w 8.6 brakujące bloczki..
Możesz spróbować i zobaczyć
Obszerny masz ten projekt, dużo tam będzie przerabiania?
W sumie to mógłbym na niego zerknąć w wolnym czasie ;)
Obszerny masz ten projekt, dużo tam będzie przerabiania?
W sumie to mógłbym na niego zerknąć w wolnym czasie ;)
Sa to dosc podstawowe bloczki ale jednak wyskakują błędy po zapisie do niższej wersji.
Nie jest jakoś strasznie rozbudowany może.
Nie jest jakoś strasznie rozbudowany może.
Sprawdź czy Ci działa, bo mnie działa
- Załączniki
-
- PROJEKT 11 GIN.vi
- (383.93 KiB) Pobrany 378 razy