Witam,
Chcę zapisać do pliku .csv w dwóch kolumnach wartości czasu i prądu pobrane z oscyloskopu Tektronix TDS224. Wykorzystuję do tego Get waveform components, ale natknąłem się na problem, gdyż wartość dt nie może być mniejsza niż 1ms. Jestem w stanie poradzić sobie, gdy pobrany przebieg zawiera się w czasie kilku milisekund,bo jeśli mam w tabeli np 70 próbek dla danej milisekundy to podzielę je sobie na 70 i otrzymam sensowne wartości czasu. Ale co powinienem zrobić jeśli pobrane wartości mieszczą się w obszarze 10us?
Przed chwilą przyszedł mi do głowy pewien pomysł, aby przy zapisie danych do pliku pobrać wartość podstawy czasu, pomnożyć ją przez 10 (10div), a następnie otrzymaną wartośc podzielić przez liczbę próbek( czyli 2500). Wtedy bym otrzymał odstęp pomiędzy kolejnymi próbkami i mógłbym juz w pętli for pobierać kolejne wartości prądu oraz zapisywać odpowiadający im czas ( mnożenie odstępu pomiędzy próbkami i numeru iteracji pętli).
Czy coś takiego jest dobrym pomysłem, czy może za bardzo komplikuję jakąś prostą rzecz:)?
Get Waveform components
Re: Get Waveform components
Witam,
Czy mam rozumieć, że masz problem z zapisem do pliku z odpowiednią rozdzielczością? Jeżeli tak to ustaw jak poniżej ... lub jeszcze dokładniej. W nawiasie jest wartość domyślna - ustawiona na 3 miejsca po przecinku.
Pozdrawiam
Czy mam rozumieć, że masz problem z zapisem do pliku z odpowiednią rozdzielczością? Jeżeli tak to ustaw jak poniżej ... lub jeszcze dokładniej. W nawiasie jest wartość domyślna - ustawiona na 3 miejsca po przecinku.
Pozdrawiam
Get Waveform components
Dzięki za zainteresowanie. Jednak nie o to mi chodziło. To się sprawdza przy zapisie wartości Y z przebiegu, natomiast mi zależy również na zapisie z dużą dokładnością czasu, w którym próbki są pobierane, a tutaj ogranicza mnie wartość dt, która może się zmieniac (według tego co wyczytałem i zaobserwowałem) nie częsciej niż co 1 ms. I w ten sposób okazuje się, że mam np 70 wartości z tym samym czasem, potem kolejne 70 z czasem o 1ms wiekszym itd zamiast każdą próbkę w innym czasie( to przy przebiegach trwających kilka milisekund, a w przypadku przebiegów trwających mikrosekundy wyjdzie najpewniej wszystko z jedną wartością czasu) . Ale jak na razie zrobiłem tak jak napisałem pod koniec poprzedniego postu. Zobaczę jak to się sprawdzi,gdy pobiorę przebiegi w laboratorium.
Re: Get Waveform components
pomocą SMSa lub maila za pomocą LabView. Ponieważ robię program do rejestracji temperatury w komorze chłodniczej i chcę aby program wysyła np SMSa lub maila z wiadomością, że coś s