odczyt danych

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
steffan26
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

odczyt danych

Post autor: steffan26 »

moj program robi 100 obliczen i petla zasilana jest macierza 10x10 mam pytanie czy jest jakis bloczek ktory wygenerowane po koleji wyniki wstawi mi do macierzy? bo nie potrafie sobie z tym poradzic??
Awatar użytkownika
Arronax8
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: odczyt danych

Post autor: Arronax8 »

Hmm..., szczerze to niezbyt potrafię zrozumieć to zdanie bez przecinków :p
Tak na pierwszy rzut oka, to możesz zastosować Build Array (dla tablicy)/Build Matrix (dla macierzy) połączone z Shift Register na brzegu Twojej pętli.
Chyba, że chcesz prosto wywalić wyniki na zewnątrz pętli z włączonym autoindeksowaniem. :D
Awatar użytkownika
fajfi
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: odczyt danych

Post autor: fajfi »

Zgadzam się z moim przedmówcą: bez znaków przestankowych rzeczywiście ciężko zrozumieć o co chodzi.
Spróbuję jednak odgadnąć.
Rozwiązań jest kilka: możesz zainicjować odpowiednią tablicę (bezpośrednio lub przez Build Array) z samymi zerami, do której sukcesywnie wpisujesz odpowiednie wartości za pomocą bloczka "Replace Array Subset".
Można również prościej - jak napisał Arronax8: pomiary czy dane zbierasz w dwóch pętlach wykonujących się 10 razy i wyciągasz dane za pomocą autoindeksowania. Na pewno można jeszcze inaczej.
Oba rozwiązania w przykładzie.
Pozdrawiam
Fajfi
Załączniki
do-tablicy.vi
(15.23 KiB) Pobrany 291 razy
may
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

odczyt danych

Post autor: may »

Ehh, naprawdę uważacie, że warto poświęcić choćby 5 minut swojego czasu dla kogoś, kto jest zbyt leniwy żeby sformułować swoje pytanie, tak żeby było czytelne? Nie jestem grammar nazi, bo sam mam pewne problemy z interpunkcją i moje ustawienie przecinków często nie ma za dużo wspólnego z oficjalnymi regułami pisowni, no ale bez przesady. Jeżeli napiszę jakiś tekst, to zazwyczaj go sobie czytam i jeżeli ja mam trudność go zrozumieć, to nie mogę liczyć, że ktokolwiek inny będzie miał jakiekolwiek pojęcie o co mi chodziło...
Ja rozumiem, że teraz mamy pokolenie ludzi korzystających z komunikatorów, gdzie zazwyczaj takie rzeczy jak duża litera czy interpunkcja występują bardzo oszczędnie, ale to jednak jest forum. Prosimy tutaj o pomoc. Czemu nie ułatwimy choć trochę zadania osobie która chce nam pomóc? Czemu od pewnego czasu muszę połowę pytań czytać 3 razy, potem zajrzeć w moją kryształową kulę, potem przeczytać jeszcze ze dwa, postawić tarota i dopiero mogę zabrać się za odpowiadanie, nie wiedząc czy odpowiadam na pytanie, czy na coś zupełnie innego, tylko pytającemu nie chciało się sprecyzować.

Czy jak piszecie maila do szefa, to on też wygląda "Ej szefie bo projekt bo tego tam problem i nie wiem ale podwyzke nie?"

Przepraszam z góry Pitol za offtopic i narzek, ale musiałem wylać swe żale, bo źle się ostatnio dzieje na forum :P
Obrazek
ODPOWIEDZ