Podział tablicy

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
siema24
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Podział tablicy

Post autor: siema24 »

Mam problem z podziałem tablicy 1-D. INPUT ARRAY (patrz załącznik) zawiera elementy o wartościach 0 lub 1. Wiadomo, że w tablicy tej dwa sąsiednie elementy z pośród pierwszych 64 różnią się co do modułu o więcej niż 0,3. Mówiąc prościej na pierwszych 64 miejscach w tej tabeli na pewno jest zmiana wartości bitu z 0 na 1 lub odwrotnie. Chciałbym aby program znajdował index na w którym to się dzieje, dzielił tą tabice wg tego indexu na tablice A i B, następnie scalał w odwrotnej kolejności a więc B i A i przesyłał tablicę wynikową dalej.
Program który widać w załączniku nie działa poprawie, zawsze pokazuje index dzielenia jako 63.
Z góry dzięki za pomoc :)
Załączniki
dzielenie_tablicy.JPG
dzielenie_tablicy.JPG (31.5 KiB) Przejrzano 3748 razy
ruda

Re: Podział tablicy

Post autor: ruda »

Witam,
jeżeli chcesz aby przy wykryciu pierwszej zmiany program zmieniał tablice to proponuje w Twojej pętli for użyć terminal warunkowy pętli for (wystrczy kliknąć prawym na obramowanie pętli i wybrać "conditiona terminal") , u Ciebie dostajesz 63 ponieważ Twoja pętla zawsze wykonuje sie 64 razy i zwraca wynik z ostatniej iteracji.

Obrazek

Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałam ale czy chcesz porównywać dwie kolejne próbki?? Bo w Twoim kodzie wszytskie próbki porównujesz do pierwszego elementu w tablicy i czy tablica wynikowa nie powinna być 1D?
Obrazek
Extensa - certyfikowani programiści LabVIEW z Krakowa.
siema24

Podział tablicy

Post autor: siema24 »

OK, już wszystko mam. Dziękuję! :)
ODPOWIEDZ